Fotterapeuten nr. 2-2020

18 | FOTTERAPEUTEN 2 – 2020 | TEMASIDER: FEDME OG FØTTER D et har gått nøyaktig to uker siden Fotterapeut­ en sist besøkte Lærings- og Mestringssenteret på Oslo universitetssykehus, Aker. Det betyr at den samme kurs­ gjengen som sist er på plass. Vi har nå kommet til den syvende kursdagen deres, der blant annet temaet «Bra mat for en bedre helse» står på programmet. De to første timene ledes av Susanna Hanvold. Hun er klinisk ernæringsfysiolog PhD og jobber 50 prosent ved seksjon for sykelig overvekt og 50 prosent ved seksjon for preventiv kardiologi ved Oslo universitetssykehus. Generelle råd Susanna Hanvold understreker at alt hun snakker om på kurset tar utgangspunkt i Helsedirektoratets kostholdsråd. Det er altså de generelle norske anbefalingene hun og hennes kolleger, som bytter på å holde denne delen av kurset, legger fram. – Vi snakker ikke om vekt­ reduksjon, men om hvordan få til endringer i kostholdet. Den gjennomsnittlige nordmann spiser for mye mettet fett og for lite fisk, grønnsaker og frukt. Kurset handler blant annet om hva hver enkelt kan gjøre for å øke fiberinntaket og kutte ned på sukkerinntaket, forklarer hun. Det er faktisk så mange som 70 prosent av oss som veier litt mer enn vi burde, mens rundt 22-23 prosent har en BMI på over 30 kg/ KOSTHOLDSENDRINGER MÅ TIL Selv om fysisk aktivitet naturligvis er bra og kan hjelpe deg til å gå ned i vekt, er ikke trening og aktivitet nok alene. Skal du redusere vektenmå du gjøre noe med hva og hvor mye du spiser. Det er hovedbudskapet ernæringsfysiologen gir deltakerne påmotiveringskurset. TEKST OG FOTO: ANETTE HAUGEN AKTIVE: Kursdeltakerne bidrar selv med spørsmål, kommentarer og tips til de andre.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy