Fotterapeuten nr. 4-2022

| TEMASIDER: FØTTER OG ERNÆRING 14 | FOTTERAPEUTEN 4 – 2022 En av legene Vigdis Benno Hjelmås (se forrige artikkel) kontaktet etter at hun bestemte seg for å gjøre en total livsstils- og kostholdsendring, var Erik Hexeberg. Han har siden 2010 drevet Dr. Hexebergs klinikk sammen med sin kone Sofie Hexeberg. De har fysiske klinikker i Sandvika og Tønsberg, men hjelper pasienter over hele landet per telefon. Hovedprinsippet i behandlingen deres er et individuelt tilpasset betennelsesdempende og blodsukkerstabiliserende kosthold. Hvor mye karbohydrater og proteiner hver og én tåler og hvor mye inntaket må reduseres for å oppnå ønskede effekter, vil nemlig variere. Kort sagt er essensen i behandlingen at de primært bruker mat og endring av kosthold som «medisin». Diabetes mellitus Både Sofie og Erik Hexeberg har bakgrunn innen indremedisin. Sofie Hexeberg har dessuten tidligere jobbet hos Fedon Lindberg og tatt med mye av lærdommen hun fikk der inn i arbeidet i egen klinikk. Begge de to legene var til stede under årets fagkongress, der Erik Hexeberg holdt et innlegg om «Hvordan sikre et velregulert blodsukker hos personer med diabetes for å redusere komplikasjoner – kosthold som verktøy». Han startet med å gi definisjonen av Diabetes mellitus, som egentlig betyr søt urin. Det var slik man først fant ut av at folk hadde diabetes, fordi urinen skiller ut sukker om det er for mye av det. Dette er definert som forhøyet blodsukker. Diabetes type 1 er en autoimmun sykdom, der pasienten har redusert eller manglende insulinproduksjon, mens de som har diabetes type 2 er såkalt insulinresistente. «Våknet med diabetes» Et par av spørsmålene Erik Hexeberg stilte fra scenen, var: Har maten vi spiser betydning for blodsukkeret? Og: Er det slik at all mat og drikke øker blodsukkeret og trening senker det. BRUKER MAT SOM MEDISIN Den største feilen med Statens ernæringsråd er at man tenker at alle er like. Det kan være at noen kan følge dem, men ikke alle – og i hvert fall ikke de med diabetes og andre sykdommer. Dette påpeker lege Erik Hexeberg, som savner den manglende individualiteten i rådene. TEKST OG FOTO: ANETTE HAUGEN KOSTHOLDSENDRING: Vigdis Benno Hjelmås (i midten) er et godt eksempel på hva kostholdet betyr for hvor frisk man kan bli, selv med en alvorlig diabetesdiagnose. Hun har blant annet søkt hjelp hos Erik og Sofie Hexeberg.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy