FØTTER OG ERNÆRING | FOTTERAPEUTEN 4 – 2022 | 15 For å besvare dette trakk han blant annet fram en case om en mann som fikk beskjed om å måle blodsukkeret morgen og kveld. Det var høyt om morgenen, slik at han i praksis våknet opp med diabetes, men det var normalt om kvelden. Blodsukkeret gikk altså opp om natten uten at han hadde spist. Etter at han spiste frokost, gikk det ned. Hexeberg forklarte dette ved at: «Vi har en sukkerfabrikk i leveren. Den har det med å begynne å arbeide midt på natten. Vi trenger ikke spise sukker, for det lager vi. Sukkeret kommer ut i blodet og stimulerer bukspyttkjertelen slik at vi får et høyere insulinnivå.» Når blodsukkeret stiger, gir insulinet tilbakemelding om at nå er det nok, men hvis leveren er blitt insulinresistens fortsetter sukkerproduksjonen. Da er det viktig å spise. Det gis et signal via magesekken tilbake til leveren om at nå er det nok sukker. Mange med høyt blodsukker tenker at de ikke skal spise, men det er det de må, bare ikke karbohydrater. Når det kommer mat, gis det et signal til sukkerfabrikken om at den ikke behøver å lage mer sukker. Det er derfor Ikke bare et spørsmål om hva man spiser, men også når. For de som har diabetes, er det lurt å spise frokost. Blodsukkeret går ikke ned før man har spist. I tillegg til «sukkerfabrikken», forklarte Hexeberg at vi også har en «fettfabrikk». Han fortalte: «Vi kan løpe og brenne av sukkeret, men overskuddet havner i leveren. Der har vi en fettfabrikk, der det omdannes til fett. Fettet kan noen ganger hope seg opp i leveren og gi fettlever. Vi får imidlertid ikke dette av å spise fett, men av å spise karbohydrater.» Gir for mye insulin Noe annet Erik Hexeberg tok opp, var den høye bruken av insulin som ofte gis pasienter med diabetes. Her la han fram en annen case, om en kvinne med diabetes 2, som brukte mye insulin. Paradokset lå i at kroppen hennes produserte masse insulin, men den virket dårlig, slik at de ga enda mer. Hun brukte i tillegg tre legemidler. Blodsukkeret var dårlig regulert, og de ville gi enda mer insulin. Hun fulgte helserådene, med lite fett og mye «grove» karbohydrater. Han fortalte videre at: «På starten av 90-tallet skjer det en rar endring. Da greide legemiddelindustrien å lage mye insulin – og noen fikk den ideen at det var fett og særlig mettet fett det var farlig å spise, også for de med diabetes. Å be personer med diabetes spise lite fett, men ellers spise som andre, med mye karbohydrater, passet sikkert legemiddelindustrien godt. På den tiden spiste de som hadde diabetes mye karbohydrater og kunne ved møter i Diabetesforbundet bli møtt med en skål av twist og anbefaling om å ta litt mer insulin.» Da kvinnen i casen oppsøkte Hexeberg, ble hun av dem anbefalt en drastisk omlegging av kostholdet, med mye fett, en stor reduksjon i karbohydratinntaket og mye grønnsaker med lavt karbohydratinnhold. Hun kuttet ut insulin i løpet av tre dager og etter to måneder følte hun seg bedre, sov bedre og vekten gikk ned. Plutselig var hennes egen insulinproduksjon tilstrekkelig. Det skjedde altså ved hjelp av et kosthold med mer fett og mindre karbohydrater. Hva kan vi lære? Hva kan vi så lære av dette, spurte Erik Hexeberg til slutt fra scenen? Hans eget svar lød: Når kroppen lager rikelig med insulin hjelper det ikke å tilføre mer. Det er kun en god strategi for de som selger insulin. Vi må derimot spise mer mat som ikke trenger insulin, det vil si mer fett og mindre karbohydrater. Den eneste effekten av mer insulin er vektøkning og en økende insulinresistens. Skal blodsukkeret reduseres, må inntaket av karbo- hydrater ned. Erik og Sofie Hexebergs råd for: Mat på vanlig lavkarbokost, for reduksjon av vekt og blodsukker. • Mest mulige naturlige matvarer: Gjerne økologisk, vilt, gressfødde dyr. • Rikelig med naturlig fett: Fra dyr, fisk, fugl, nøtter, frø, avocado, smør, fete meieriprodukter, kokosmelk, kaldpresset olivenolje og kokosolje. • Lite karbohydrater: Fra grønnsaker over jorden, meieriprodukter, nøtter, frø og bær. SUKKERFABRIKKEN: Slik forklarte Erik Hexeberg om sukkerfabrikken og fettfabrikken. (Illustrasjon: Erik Hexeberg)
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy