Fotterapeuten nr. 4-2022

| TEMASIDER: FØTTER OG ERNÆRING 16 | FOTTERAPEUTEN 4 – 2022 Erik Hexeberg, lege dr. med, spesialist i indremedisin, MBA Som indremedisiner med en klassisk skolemedisinsk forståelse, har det gått opp for meg at mange av våre livsstilssykdommer er forbundet med et høyt inntak av sukker og stivelse (karbohydrater). Jeg er overbevist om at livsstilsendringer med vekt på et karbohydratfattig kosthold må til for å behandle og forebygge disse sykdommene. I den tiden jeg har behandlet sykdom med kostholdsråd, har jeg sett hvor store forskjeller det er i respons og hvor individuelt tilpasset rådene må være. I tillegg kommer andre utfordringer som matintoleranser og justeringer av mineraler og vitaminer. Vi opplever at vi stadig får nye kunnskaper både fra hva vi leser og gjennom den erfaring våre pasienter gir oss. Vi vil helt sikkert justere vår behandling i takt med at vi tilegner oss nye kunnskaper. Men våre råd vil nok hele tiden være fundert på anbefalinger om et karbohydratredusert kosthold. Fra 2011 har jeg deltatt i ulike verv i foreningen Kostreform for bedre helse, og jeg var leder av foreningen i 2 år, fra 2014 til 2016. Fra 2020 var jeg i ett år nestleder i Helsepartiet og deretter leder i ett år frem til juli 2022. Sofie Hexeberg, lege, dr. med, kostholdsekspert Jeg begynte å interessere meg for kosthold da jeg var i 16-årsalderen. I løpet av legestudiet ble jeg opptatt av kostens betydning for helsen. Etter hvert ble jeg vegetar- ianer fordi det virket fornuftig etter alt det jeg hadde lest om hvor farlig fett var og hvor sunt fiber var. Etter studiet fikk jeg tildelt midler til et forskningsprosjekt og tok en doktorgrad på effekter av fett, fiber og kolesterol i maten. Jeg har blant annet arbeidet ved ulike indre- medisinske avdelinger i tre år og som seniorrådgiver og overlege ved Statens legemiddelverk i fem år. Jeg har imidlertid endret mitt syn på hva som er et optimalt kosthold. Dette skjedde gradvis mens jeg leste mange bøker og artikler om ulike karbohydratreduserte dietter. Jeg lever nå selv på et tilnærmet steinalderkosthold og behandler pasienter med ulike varianter av lavkarbokost. Erfaringene jeg har fått i pasientbehandlingen har forsterket min oppfatning om at det er riktig å legge om til lavkarbokost ved en rekke livsstilssykdommer og mange ulike plager. I boken «Frisk med lavkarbo – nytt liv med riktig mat» dokumenterer jeg de gunstige effektene pasientene oppnådde ved å redusere inntaket av karbohydrater i kosten. Jeg var med å starte foreningen Kostreform for bedre helse og deltok flere år i styret og fagrådet. Kilde: drhexeberg.no. Her kan man også lese mer om behandlingsprinsippene deres. KLINIKK OG BØKER: Erik og Sofie Hexeberg driver Dr. Hexebergs klinikk og har også skrevet en rekke bøker om kosthold. De var begge på plass under årets fagkongress.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy