| TEMASIDER: FØTTER OG ERNÆRING 18 | FOTTERAPEUTEN 4 – 2022 INFLAMMASJON OG BETENNELSES- HEMMENDE KOST Å motvirke kronisk inflammasjon er viktig for hele kroppen, inkludert føttene. Noen matvarer fremmer, andre reduserer betennelse. Blant det som virker betennelseshemmende på kroppen er antioksidantrik mat, riktig balanse mellom omega-3- og omega-6-fettsyrer og mat som ikke belaster blodsukkeret mye. REDIGERTAVANETTE HAUGEN Ulike livstils- og miljøfaktorer kan påvirke oksidasjon og inflammasjon: • Matvarer kan potensielt forårsake eller redusere betennelse. Noen matvarer fører til mer betennelse enn andre. • Betennelse skjer gjennom kjemiske stoffer som kalles cytokiner, som alle celler produserer. Fettsyrebalanse mellom omega 3 og 6 fettsyrer spiller stor rolle i forhold til inflammasjon. Hormonbalanse, som bl.a. påvirkes av blodsukkerbalanse (insulin) og stress kan fremme eller hemme oksidasjon og betennelse. • Flere mikronæringsstoffer (vitaminer-mineraler). For mye jern og kobber ser ut til å kunne øke oksidasjon generelt og øke risiko for Alzheimers sykdom spesielt. • Oksygen er livsviktig, men fører til gradvis oksidasjon i kroppen. • Prooksidanter (faktorer som øker oksidasjon og inflammasjon): – mat, økt blodsukker, flerumettet fett, stress, for lite og for mye søvn, røyking, miljøgifter (tungmetaller og organiske miljøgifter), jern med mer. • Antioksidanter: Viktigst er vårt endogene antioksidantsystem (Glutathion, Liponsyre, Superoxid dismutase, Urinsyre, Melatonin) – vitaminer (for eksempel vit E, C, beta karoten), noen mineraler (for eksempel selen), fytokjemikalier (polyfenoler med mer), stressmestring, god og nok søvn, ren luft, unngå miljøgifter med mer). • Antioksidant status kan testes med blodprøve eller urinprøve. RIKTIG BALANSE: Det er viktig å få i seg en riktig balanse mellom omega-3-fettsyrer og omega-6-fettsyrer, minner dr. Fedon Lindberg om. (Foto: Fedon HelseAS)
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy