Fotterapeuten nr. 4-2022

| TEMASIDER: FØTTER OG ERNÆRING 20 | FOTTERAPEUTEN 4 – 2022 Betennelsesfremmende matvarer Følgende matvarer fremmer betennelse ved at de øker konsentrasjonen av arakidonsyre eller ved å svekke de betennelseshemmende virkningene av omega-3-fettsyrer: • Planteoljer, bearbeidede matvarer og margarin: Omega-6-rike planteoljer, som solsikke-, soya-, mais- og saflor-/tistelolje, pluss alle bearbeidede matvarer som inneholder slike oljer, deriblant de fleste typer margarin og stekt mat. • Transfettsyrer: Disse forekommer i mat som inneholder delvis herdede/hydrogenerte planteoljer/ fettstoffer. Vanlige kilder er bearbeidede matvarer som noen typer margarin, melke- og fløteerstatninger, tørre kaker og kjeks, croissanter og wienerbrød, noen typer industribakt brød, bearbeidet middagsmat, salatdressinger og suppepulver. • Prooksidative matvarer og stoffer: Dette er matvarer som øker oksideringen ved å sørge for overskudd av frie radikaler, noe som øker risikoen for kronisk sykdom og for tidlig aldring. Det dreier seg for eksempel om grillmat, transfettsyrer og mye alkohol. Andre faktorer enn mat som fører til økt oksidasjon er røyking og eksponering for eksos og andre skadelige stoffer. Betennelseshemmende matvarer og fettsyrer Følgende fettsyrer ogmatvarer hører med blant demman vet reduserer betennelse ved å øke konsentrasjonen av de betennelseshemmende eikosanoidene: • Omega-3-fettsyrer: Best effekt har de vi finner i fet fisk, tran og sel- og krillolje. Vi kan også få omega-3 fra plantemat (linfrø, rapsolje og valnøtter), men disse må omdannes til «fiske-omega-3» i kroppen vår, og det skjer ikke alltid i tilstrekkelig grad. Omega-3-fettsyrer sikrer at kroppen avslutter betennelsesreaksjoner når det ikke lenger er bruk for dem, og hindrer dermed kronisk betennelse. Ved å innta 500 gram fet fisk i uken og 1–2 teskjeer malte eller knuste linfrø eller linfrøolje daglig, vil du få nok omega-3. (Alternativt kan du ta et tilskudd av tran eller fiskeolje med ren omega-3.) Lider du av en kronisk betennelsestilstand, kan du bli nødt til å øke mengden omega-3 betraktelig. • Omega-6-fettsyrer: Tilstrekkelig inntak av omega-6-fettsyrer er nødvendig for produksjonen av både betennelseshemmende og betennelsesutløsende stoffer (eikosanoider), fordi akutt betennelse er en livsviktig reparasjonsfunksjon i kroppen. Det er først når betennelse blir kronisk at den heller ødelegger enn Rens luften for hjertet, hjernen og hele kroppen! Visste du for øvrig at inneklima og hjertesykdom og inflammasjon henger nøye sammen? Dansk og svensk forskning har vist at bare 48 timers rensing av luften i hjemmet til eldre reduserte risikoen for hjerte-og karsykdom (HKS) vesentlig. En amerikansk studie viser at dårlig inneklima fører til økt blodtrykk. Forskere tror at ørsmå luftpartikler innendørs finner veien via bronkiene til blodbanen, og at betennelsen de forårsaker, bidrar til økt risiko for hjertesykdom ved at de øker inflammasjon. Hvorfor snakkes det så lite om dette? En god luftrenser, særlig på soverommet, ser ut til å være en svært fornuftig investering i egen helse, som kan føre til at man blir mer opplagt og får færre problemer med allergier, og som kan redusere risikoen for HKS. Kosthold- og livsstilsbehandling mot betennelser Middelhavskost: Den tradisjonelle middelhavskosten har vist seg å redusere risikoen for kroniske betennelser i en rekke studier og viser redusert risiko blant dem som har et høyere inntak av frukt, grønnsaker, fisk, nøtter og belgfrukter, samt et lavere inntak av kjøtt, høy-fett meieriprodukter og søtsaker. Olivenolje: Mange forskningsstudier har dokumentert den positive effekten av ekstra jomfru olivenolje både i forebygging og behandling av kronisk betennelse, inklusive hjerte- og karsykdom og diabetes. Olivenolje inneholder gunstige enumettede fettsyrer, men også en rekke plantekjemikalier med betennelsesdempende, antioksidant og antibiotiske effekter. Det er polyfenolet oleuropein i olivenolje som ser ut til å ha en slik positiv effekt. Oleuropein har en effekt som ligner veldig på ibuprofen, men uten bivirkningene. I og med at det er polyfenoler i olivenolje som ser ut til å ha mange positive helse-egenskaper, er det viktig å velge olje med spesielt høyt polyfenolinnhold. GUNSTIG: Olivenolje inneholder gunstige enumettede fettsyrer og en rekke plantekjemikalier med betennelsesdempende, antioksidant og antibiotiske effekter. (Foto: Anette Haugen) ANTIOKSIDANTRIKT: Nøtter, kjerner og frø, især valnøtter, bær, krydder som kanel og nellik samt urter som oregano, hindrer oksidering og betennelse. (Foto: Ylva H. Kristiansen)

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy