FØTTER OG ERNÆRING | FOTTERAPEUTEN 4 – 2022 | 21 BASISFOT SPORTSSANDAL på lager til enhver tid og for supplering Grå Mørk blå m/ sort såle Sort Brun Grå m/ sort såle www.basisfot.no BESTILLING: Basisfot Sportssandal er inspirert av fagfolk og fotterapeuter som ønsker å gi føttene en god hverdag. Okergul Oliven Fuksia reparerer. Vestlig kosthold inneholder imidlertid gjennomgående for mye omega-6 og for lite omega-3, og det er forklaringen på den store utbredelsen av kronisk betennelse. Vi bør ikke få mer enn to-fire ganger mer omega-6 enn omega-3 fra kostholdet, men i realiteten får vi så mye som 20 til 30 ganger mer. Dersom kostholdet inneholder for mye omega-6-fettsyrer, dannes det mer av fettsyren arakidonsyre, som fører til økt betennelse. Løsningen er å unngå planteoljer som soya-, mais- og solsikkeolje pluss margarin, og bearbeidede matvarer basert på slike oljer. Disse bør erstattes med ekstra jomfruolivenolje (kaldpresset). Spiser du en håndfull blandede, ubehandlede nøtter, kjerner og frø daglig, vil du få nok, men ikke for mye omega-6. • Antioksidantrike matvarer: Nøtter, kjerner og frø, især valnøtter, bær (for eksempel blåbær), krydder som kanel og nellik samt urter som oregano, som hindrer oksidering og betennelse. Tilskudd av antioksidanter (som gjerne inneholder vitamin C og E pluss selen) fås også overalt, og er særlig nyttig hvis inntaket av omega-6 er høyt eller du lider av kronisk betennelse. Oksidering og betennelse Oksidering er egentlig den prosessen der cellemembraner blir skadet av oksidativ belastning. Akkurat som jern til slutt blir rustent når det utsettes for oksygen, gjennomgår kroppen en tilsvarende prosess. Vi trenger oksygen for å overleve. Følgelig er en viss mengde oksidative belastninger unngåelig, og i virkeligheten er det det som er årsaken til såkalt naturlig død. På den annen side blir oksidative belastninger også utløst av ytre faktorer som røyking, eksponering for forurensninger og sterkt bearbeidede og kjemisk endrede matvarer. Ved å spise store mengder mat som oksiderer raskt, eldes vi forut for vår tid og blir kronisk syke. Dessuten øker behovet for antioksidative matvarer som ubehandlede nøtter, grønnsaker, bær, urter og krydder, nettopp de matvarene som i vårt moderne kosthold erstattes av ferdigmat. Fysisk aktivitet Regelmessig fysisk aktivitet er forbundet med bedre helse og mindre betennelse i en rekke studier. Fordelene med trening kan økes ved forbruk av omega-3-fettsyrer og antioksidantrike plante-polyfenoler f.eks. fra olivenolje, grønn te, kaffe, kakao og fargerike frukt bær og grønnsaker. Kosttilskudd og naturpreparater En rekke naturlige stoffer fra urter og plantemat, samt ulike vitaminer og mineraler har blitt studert og vist seg å ha spennende positive effekter i forebygging av inflammasjon. Det er svært viktig ikke å begynne å ta slike tilskudd uten å rådføre seg med lege som har relevant kunnskap. Bare fordi noen stoffer er naturlig, betyr det ikke at de er garantert uten bivirkninger og de kan også ha interaksjoner med vanlige medikamenter. I Norge er noen av naturstoffene klassifisert som medikamenter og kan dermed kun fås på spesialresept fra lege, selv om de fritt selges som kosttilskudd i andre land, selv i land som Sverige. Kilde all tekst og inforammer: Fedon Lindberg, www.fedon.no. Fedon Alexander Lindberg er lege, spesialist i indremedisin, grunnlegger og eier av Fedon Helse (fedon. no). Han er ikke minst kjent for sitt syn på raske karbohydrater og middelhavskost. Han har også skrevet flere bøker om ernæring. BRINGEBÆR: Bær kan du spise mye av. (Illustrasjon: Vilde Haugen Kristiansen)
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy