Fotterapeuten nr. 4-2022

| TEMASIDER: FØTTER OG ERNÆRING 22 | FOTTERAPEUTEN 4 – 2022 Sammendraget: Bakgrunn: I den norske befolkningen regner en med at fem-seks prosent har diabetes mellitus. Diabetisk fotsår er en vanlig komplikasjon av diabetes mellitus. Det er en viktig årsak til sykelighet hos diabetespasienter, og forsinket sårtilheling kan resultere i amputasjon. Hvis pasienten ikke får i seg de riktige næringsstoffene, vil tilhelingen av såret forsinkes eller stoppe opp. For at såret skal kunne gro, er det derfor viktig med riktig ernæring. Hensikt: Hensikten med oppgaven er å belyse hvordan sykepleiere kan bidra til at pasienter med diabetiske fotsår oppnår en ernæringsstatus som fremmer sårtilheling. Metode: I denne oppgaven er det brukt litteraturstudie som metode. Det er innhentet kunnskaper gjennom å søke i databaser for å finne allerede eksisterende kunnskap. I denne studien er det innhentet åtte vitenskapelige artikler. Resultat: Ut ifra funnene i de åtte vitenskapelige artiklene, ble det identifisert tre kategorier som er av betydning for å fremme sårtilhelingen hos pasienter med diabetiske fotsår. Disse kategoriene er: ernæringsstatus, næringsstoffer som fremmer sårtilheling og sykepleierens kunnskaper. Konklusjon: For at sykepleiere skal kunne bidra til en ernæringsstatus som fremmer sårtilheling hos pasienter med diabetiske fotsår, er kunnskapen deres først og fremst viktig. Sykepleiere må ha kunnskaper om hvilke matvarer som bidrar til sårtilheling, de må kunne bruke kartleggingsverktøy for å fange opp de som er i risikosonen og de må undervise og veilede pasienter til å bruke denne kunnskapen. Om ernæring (hentet fra oppgavens kapittel 2.0 Bakgrunn) Ernæring Det er mange faktorer som spiller inn for å oppnå en optimal sårtilheling, blant annet ernæring. Dersom pasienten ikke får i seg de riktige næringsstoffene, vil tilhelingen av såret kunne forsinkes eller stoppe opp. For at såret skal tilhele, er det derfor viktig med riktig ernæring. Proteiner, A- og C-vitaminer og sink ERNÆRING VED TILHELING AV DIABETISKE FOTSÅR I 2018 skrev sykepleierstudentene Mari Grinaker Dehlimarken, Taran Svendsrud og Malin Lindblad ved Institutt for helsevitenskap på Gjøvik, en bacheloroppgave om betydningen av «Ernæring ved tilheling av diabetiske fotsår». Fotterapeuten har fått tillatelse til å gjengi sammendraget og noen kapitler om ernæring fra oppgaven. OPPGAVE: Sykepleiertudentene Mari Grinaker Dehlimarken, Taran Svendsrud og Malin Lindblad skrev i 2018 en bacheloroppgave om ernæring og tilheling av diabetiske fotsår.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy