Bilag - Kunst og føtter

FOTTERAPEUTEN 4 | 1 BILAG – 2024 FOTTERAPEUTFORBUNDET KUNST OG FØTTER | KUNST OG FØTTER SKJEBNER, DIABETES FOTTERAPEUTFORBUNDET FOTTERAPEUTFORBUNDET

| TEMASIDER: KUNST OG FØTTER INGER M. PAULSEN, forbundsleder i Fotterapeutforbundet (t.v.), sto for åpningen av fotoutstillingen i Den Norske Opera & Ballett på Verdens diabetesdag 14. november. Her er hun sammen med fotografen som har tatt alle bildene, Roy William Gabrielsen, og generalsekretær i Diabetesforbundet, Britt Inger Skaanes. (Foto: Anette Haugen) HØYTIDELIG ÅPNING 2 | FOTTERAPEUTEN 4 BILAG – 2024

KUNST OG FØTTER | FOTTERAPEUTEN 4 | 3 BILAG – 2024 Inger M. Paulsen Forbundsleder Det er med både ydmykhet og stolthet Fotterapeutforbundet presenterer dette bladet. Vi har gjennom det siste halve året hatt et fantastisk samarbeide med 13 personer som ønsker å være med på å gi amputasjonene et ansikt. Disse modellene våre, som vi kaller dem, var alle villige til å stille opp da vi fortalte om hensikten med vår fotoutstilling i Den Norske Opera & Ballett. Fotterapeutforbundet har gjennom flere år jobbet med å gjøre politikere og fagfolk i helsevesenet oppmerksomme på hvor mange personer med diabetes som får amputert ei tå, en fot, ett eller begge beina på grunn av at Norge mangler et systematisk fothelseprogram. Vi har møtt mange ganger på Stortinget, hatt paneldebatter i Arendal og skrevet fagartikler. Vi har vært på hospitering i Danmark for å lære hvordan de har systematisert arbeidet med personer med diabetes og derved halvert antall amputasjoner. Når de har fått det til i Danmark, er det er ingen grunn til at vi ikke skal få det til her i landet. YDMYKE OG STOLTE Utgiver: Fotterapeutforbundet Forsidefoto og alle foto side 6-18: Roy W. Gabrielsen Redaktør: Anette Haugen Design av fotbilaget: Vilde Haugen Kristiansen Layout og trykk: Merkur grafisk

4 | FOTTERAPEUTEN 4 BILAG – 2024 | TEMASIDER: KUNST OG FØTTER En sterk og rørende fotoutstilling med modige modeller. Slik lød kommentarene fra de som møtte opp for å få med seg åpningen av Fotterapeutforbundets fotoutstilling av amputerte på Verdens diabetesdag 14. november. Dessverre glimret politikerne med sitt fravær. TEKST OG FOTO: ANETTE HAUGEN – Takk til alle modellene som har stilt opp for å gi et ansikt til personer med diabetes som må amputere en tå, en fot, ett eller begge bena, takk til alle som har bidratt til å finne modellene, takk til fotografen og til de som har gitt økonomisk støtte – og takk til alle dere som har møtt opp i dag. Vi er både ydmyke og stolte over å kunne presentere denne fotoutstillingen. Dette var noe av det Inger M. Paulsen, forbundsleder i Fotterapeutforbundet, innledet med under sin åpningstale i Den Norske Opera & Ballett. Forbundet har jobbet i mange år for å oppnå refusjon for fotterapi, i første omgang for pasienter med diabetes. Denne gang ville de prøve noe nytt. Siden de ikke har nådd fram med ord og logiske resonnementer, ønsket de å vise fram personene bak amputasjonene, med håp om at det kunne få politikerne til å forstå. Forebygging Rundt 50-60 personer hadde møtt opp og fikk med seg Inger M. Paulsens åpningstale, i tillegg til den påfølgende talen til generalsekretær i Diabetesforbundet, Britt Inger Skaanes. NORDEN: Representanter fra de nordiske fotterapeutforbundene fikk oppleve fotoutstillingen. Fra venstre: Cille Holse, Danmark, Anna Vilberg, Island og Lea Stentoft Berling, Danmark BILDER SOM TALER

FOTTERAPEUTEN 4 | 5 BILAG – 2024 FOTTERAPEUTFORBUNDET KUNST OG FØTTER | Hun understreket at selv om det har skjedd mye siden deres forbund ble startet for 76 år siden, ikke minst innen medisinen og teknologien, så gjenstår det mye å kjempe for. Blant kampene som gjenstår er et godt fothelseprogram for personer med diabetes og refusjon på behandlinger hos fotterapeut. Med bedre forebygging og behandling hos en fotterapeut kunne sannsynligvis en rekke tær, føtter og ben vært spart. I år retter Diabetesforbundet blikket mot årskontroller og forebygging, noe som passer godt inn i temaet for denne fotoutstillingen. Ingen politikere Blant de fremmøtte var det mange fotterapeuter, folk som jobber nært på yrkesgruppen, personer med diabetes, inkludert de fleste modellene – og også representanter fra de øvrige nordiske fotterapeutstyrene, som hadde nordisk treff i Oslo disse dagene. En gruppe som imidlertid glimret med sitt fravær, var politikerne. Håpet var at noen av dem ville finne veien til utstillingen senere. Den var åpen 14. og 15. november, noe som bidro til at også folk som skulle på forestilling i operaen torsdag kveld fikk mulighet til å se de uttrykksfulle fotografiene. Ellers var noen av kommentarene under åpningen følgende: – Jeg synes utstillingen er fin, men noen av bildene kunne ha vært enda sterkere for å vise den tøffe sannheten, sa Geir Rønning, en av modellene som ble amputert påsken 2022. – Bildene er rørende og viser hvordan en amputasjon er livsendrende. Det er modig av modellene å stille opp. For mange er nok en amputasjon et tabuområde. Det er også flott med qr-kodene, som gir mulighet til å lytte til historiene deres, sa tre representanter fra de nordiske fotterapeutstyrene i Danmark og Island. – Det er en kjempespennende utstilling. Ikke minst har det vært interessant å snakke med modellene. Det er synd at politikerne ikke stiller opp. De kunne ha godt av å se dette, sa Lisbeth Jonassen, som selv har diabetes, men som heldigvis ikke har store fotproblemer. SPENNENDE: Fotterapeut og lærer i fotterapifaget Irene Larsen (t.v.) og Lisbeth Jonassen, som selv har diabetes, syntes begge det var en spennende og sterk fotoutstilling.

6 | FOTTERAPEUTEN 4 BILAG – 2024 | TEMASIDER: KUNST OG FØTTER Knut har hatt diabetes i mange år med ulike komplikasjoner. Han fikk sår og betennelse på føttene og har amputert to lilletær.

FOTTERAPEUTEN 4 | 7 BILAG – 2024 KUNST OG FØTTER | Ivar (76) har hatt diabetes i 63 år. For 12 år siden fikk han noen små sår på beinet som ikke ville gro. De førte til amputasjon nedenfor kneet. Han er glad for god opptrening og fungerer bra med protese.

8 | FOTTERAPEUTEN 4 BILAG – 2024 | TEMASIDER: KUNST OG FØTTER Alexander (46) har hatt diabetes i over 25 år. Fikk sår på stortåa etter en gåtur. Den ble betent og måtte amputeres etter et langt sykehusopphold.

FOTTERAPEUTEN 4 | 9 BILAG – 2024 KUNST OG FØTTER | Vigdis fikk diabetes for 55 år siden og har hatt mange komplikasjoner. Ved å sørge for et stabilt blodsukker ble hun sårfri etter 20 år. Hun har hatt flere blodforgiftninger og osmyelitt. Da valgte hun å amputere stortåa istedenfor livslang antibiotikabehandling. Vigdis forhindret amputasjon av Charcotfot på venstre bein og sår grodde grunnet god blodsukkerkontroll.

10 | FOTTERAPEUTEN 4 BILAG – 2024 | TEMASIDER: KUNST OG FØTTER Mark (68) har hatt diabetes siden han var 17 år. Etter 15-20 år fikk han sår på føttene som ikke ville gro. For 15 år siden ble den ene leggen amputert, og fem år senere ble den andre leggen amputert. Han synes han har et aktivt og godt liv med golf, sykling og fjellturer.

FOTTERAPEUTEN 4 | 11 BILAG – 2024 KUNST OG FØTTER | Kristin (48) fikk diabetes for 27 år siden. For tre år siden fikk hun sår på begge beina. Etter to og en halv måned på sykehus ble først den ene foten amputert, deretter den andre. Hun sier livet har vært tøft, men hun er fornøyd med hjelpemidlene hun har fått.

12 | FOTTERAPEUTEN 4 BILAG – 2024 | TEMASIDER: KUNST OG FØTTER Geir (60) har hatt diabetes i en del år. Lilletåa ble amputert for to år siden og han ble deretter amputert nedenfor kneet. Han har vært inn og ut av sykehuset med blant annet betennelse i gnagsår.

FOTTERAPEUTEN 4 | 13 BILAG – 2024 KUNST OG FØTTER | Henning har hatt diabetes i 16-17 år. For fire år siden fikk foten et sår og en infeksjon. Beinet ble amputert på leggen. Han er en fornøyd bruker av protese.

14 | FOTTERAPEUTEN 4 BILAG – 2024 | TEMASIDER: KUNST OG FØTTER Grethe har diabetes 2. Først ble lilletåa amputert, deretter midterste tå og senere ble det enda en operasjon. Hun fungerer greit, men har mange plager.

FOTTERAPEUTEN 4 | 15 BILAG – 2024 KUNST OG FØTTER | Anders (46) har diabetes. For 21 år siden ble det ene beinet amputert, og han lå ni måneder på sykehus med komplikasjoner. Han har tatt 17 operasjoner – har smerter og fantomsmerter.

16 | FOTTERAPEUTEN 4 BILAG – 2024 | TEMASIDER: KUNST OG FØTTER Nicolaas (77) har hatt diabetes siden han var 50 år. For fire år siden fikk han sår etter å ha klippet neglen galt. Han fikk så en infeksjon som førte til at tåa ble amputert.

FOTTERAPEUTEN 4 | 17 BILAG – 2024 KUNST OG FØTTER | Jan Ottar (78) har hatt diabetes i 34 år, i tillegg går han til dialyse tre ganger per uke. Han fikk sår i foten og ble amputert nedenfor kneet for 14 år siden. Han synes livet er greit med protese.

18 | FOTTERAPEUTEN 4 BILAG – 2024 | TEMASIDER: KUNST OG FØTTER Geir (66) har hatt diabetes i 57 år. For 13 år siden fikk han et sår på stortåa. Det ble betent, og han måtte amputere nedenfor kneet.

FOTTERAPEUTEN 4 | 19 BILAG – 2024 KUNST OG FØTTER | Tretten modige og svært ulike modeller har vært med på å gi et ansikt til personene som opplever å måtte amputere en tå, fot, ett eller begge bena på grunn av diabetesfotsår. Mange av modellene, flere med familie, var selv til stede under åpningen av utstillingen. VIKTIG: Geir Rønning fikk amputert et ben under kneet påsken 2022 og synes det er viktig med fokus på saken. Her med generalsekretær i Diabetesforbundet, Britt Inger Skaanes. (Alle foto side 19: Anette Haugen) FAMILIE: Kristin Hansen (t.h.) måtte amputere begge bena etter å ha fått gnagsår. Kjæresten Leif Løchsen og moren Turid Hansen var med på åpningen av utstillingen. ULIKE SKJEBNER: Fotoutstillingen er sterk og viser 13 ulike diabetesskjebner.

20 | FOTTERAPEUTEN 4 BILAG – 2024 | TEMASIDER: KUNST OG FØTTER Takk til Delta, Gjensidge og Nordea for økonomisk støtte til utstillingen. Takk til Ortopediteknikk som har hjulpet oss med å finne mange av modellene. Takk til de som har latt seg fotografere!

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy