Fotterapeuten 2-20252025-06-05T08:47:09+02:00

Hva gjør man med risikoavfall?

Hva gjør man med risikoavfall? Om brukte skalpellblader og annet risikoavfall håndteres og kastes feil, kan man få store bøter. Noen kommuner kan tilby tjenester for henting og behandling av risikoavfall, hvis ikke må den enkelte virksomhet selv gjøre en avtale med et privat firma for avfallshåndtering. Tekst og foto: Anette Haugen Rett håndtering: Risikoavfall må håndteres på rett måte. Det har hver enkelt klinikkeier selv ansvar for. [...]

Utgivelse: Fotterapeuten 2-2025|

Har en lidenskap for negler

Denne gang har vi snakket med Milana Kalsina, som har spesialisert seg på problemnegler – og som driver egen fotterapiklinikk i Sarpsborg. Hun er født og oppvokst i Estland, der hun tok utdannelse og begynte sin yrkeskarriere som sykepleier. Ganske raskt fikk hun interesse for føtter, men den gang var det ikke mulig å utdanne seg til fotterapeut i Estland.

Utgivelse: Fotterapeuten 2-2025|

Fotterapeuter ser helheten

Fotterapeuter er gode på bruk av skalpell til å beskjære både torner og sårkanter. De er også flinke til å se helheten. Dette gjør at de har en viktig funksjon i dia­betiske fotsårteam ved sykehusene, mener fotterapeut Gørild Sinnes Furenes, som har jobbet i sårteam siden 2010.

Utgivelse: Fotterapeuten 2-2023|

Elleve gode råd om barneføtter

Den statsautoriserte danske fotterapeuten Lene Gaardsdal som holder til i Sporup på Jylland, har følgende råd om barneføtter på sin hjemmeside, som vi har fått lov til å gjengi. Det er viktig å passe på barnas føtter helt fra de blir født. Det er den beste måten å forebygge problemer for senere i livet. Slik holder du dine barns føtter friske:

Utgivelse: Fotterapeuten 1-2019|

Viktig å nullstille

Et godt arbeidsmiljø, tid til å nullstille mellom pasienter og før du går hjem, gode tanker og kolleger eller andre å lufte tanker for, er viktige elementer for ikke å bli utbrent. Du bør dessuten tenke på alt dette før du blir utslitt, for det er lettere å forebygge enn å behandle.

Utgivelse: Fotterapeuten 4-2018|

Med tverrfaglighet som basis

Tverrfaglig samarbeid ser enkelt ut på papiret. I en ideell verden betrakter helsepersonell pasienten som noe mer enn bare en kroppsdel eller en sykdom. Hele pasienten, med sine psykiske og fysiske utfordringer og styrker er i fokus. Der samarbeider helsepersonell på tvers av fagområder og yrkesstatus. De jobber sammen for å finne ut hva som er den beste behandlingen for nettopp den pasienten de har foran seg. I en ideell verden. I virkeligheten er tverrfaglig samarbeid ofte vanskelig å få til, enten fordi det mangles kunnskap, tid, midler eller vilje.

Utgivelse: Fotterapeuten 3-2017|

Tverrfaglig samarbeid redder dia-føtter

Hver uke sparer det tverrfaglige dia-fot-teamet ved Sykehus Telemark i Porsgrunn diabetikere for amputasjon. For å lykkes er de avhengige av godt samarbeid med privatpraktiserende fotterapeuter. Dia-fot-temaet ved Sykehus Telemark i Porsgrunn er en stor suksess. De anbefaler alle privatpraktiserende fotterapeuter å innlede samarbeid med leger, diabetes-sår-sykepleier og ortopediingeniører. Det er for tidlig å si hvor mange føtter og tær Dia-fot-teamet i Porsgrunn har redda. Men tilsvarende team ved andre sjukehus har i løpet av ti år redusert amputasjonsfrekvensen med nærmere 50 prosent.

Utgivelse: Fotterapeuten 1-2017|
Gå til toppen