Elleve gode råd om barneføtter
Den statsautoriserte danske fotterapeuten Lene Gaardsdal som holder til i Sporup på Jylland, har følgende råd om barneføtter på sin hjemmeside, som vi har fått lov til å gjengi. Det er viktig å passe på barnas føtter helt fra de blir født. Det er den beste måten å forebygge problemer for senere i livet. Slik holder du dine barns føtter friske:

Viktig å passe på: Barnets føtter trenger god pleie helt fra starten. (Foto: colourbox.com)
1. Undersøk ditt nyfødte barns føtter
Hvis du oppdager noe uvanlig er det avgjørende å få det behandlet med det samme. Det er ikke sikkert at problemet forsvinner av seg selv.
2. Dekk din babys føtter lett
Babyen din skal kunne bevege seg fritt. Barnets frihet til å sparke og bevege ben, føtter og tær styrker musklene og forbereder barnet på å gå. Gymnastikk for babyer er bra for å styrke føttene.
3. La små barn gå uten sko
Føttene får en naturlig utvikling om du lar barnet lære å gå uten sko på. Avhengig av temperaturen, så la barnet gå barføtt. På den måten opplever barnet forskjellen på de forskjellige underlagene. Det trener blant annet griperefleksen i tærne. I tillegg er det en fantastisk sanseopplevelse.
4. Sparkebukse og strømper…
…må ikke stramme. Knoklene er bløte og må kunne strekkes helt ut. De må ha plass til å vokse riktig.
5. Vær oppmerksom på om barnet går på tærne
Det er helt normalt – og ok – at barnet går på tå når det begynner å lære at gå. Men hvis det fortsatt går på tærne etter at det har fylt to år, bør du kontakte en fotterapeut.
6. Klipp tåneglene rett over
Det forebygger nedgrodde tånegler. Symptomene på en nedgrodd tånegl er smerte, rødme og hevelse.
7. Hold føttene rene og tørre
God hygiene er den beste forebyggingen mot fotsopp og bakterier. Vask føttene grundig og tørk dem godt etterpå. Fotsopp trives i fukt.
8. Kjøp sko som passer
Ta alltid barnet med når du skal kjøpe sko. Barns føtter skal måles hver gang, fordi de vokser så raskt. Stramme sko kan gi blemmer, liktorner og nedgrodde negler. Et tegn på at skoene er for stramme, er at barnet hele tiden tar dem av. Se etter om skoen passer ved at sjekke sålen. Du kan se hvor langt de går frem.
9. Sko uten støtte i buen
Barn i alderen 0-2 år skal ha sko med rett læst. Det vil si uten støtte i buen. Små barn har mye fettvev på foten og utvikler først buen under foten i treårsalderen. Buen er først nesten ferdigutviklet når barnet er omkring åtte år.
10. Forebygg skader
Gi barnet sko på når det leker ute. De hyppigste skadene på barneføtter oppstår når de leker barføtt. Da risikerer de å tråkke på glasskår eller å få splinter i føttene. På fuktig underlag er det dessuten en risiko for at få fotvorter.
11. Vis og fortell
Mange av de voksnes problemer med føttene, er oppstått i barndommen. Vis og fortell barnet hva du gjør når du for eksempel klipper negler eller renser sår. Da gir du barnet mulighet for å kopiere og lære gode vaner som holder føttene sunde og friske resten av livet.