Katalysator for barnefotterapeuter
Lars Fuit har skapt fundamentet til en helt ny, nederlandsk utdanning i barneføtter.
Av Tina Rønhøj, redaktør for danske Fodterapeuten
Barneteam: Lars Fuit har etablert et barnefotteam, der han sammen med en fysioterapeut og en manuell terapeut undersøker barn. (Foto: Vincent Rietveld – VRPress)
Idrett: Nesten alle barn driver idrett, om ikke andre steder, så på skolen, påpeker Lars Fuit. (Foto: Vincent Rietveld – VRPress)
Annerledes: Barneføtter får gjerne lik behandling som voksne føtter. Slik bør det ikke være. (Foto: Vincent Rietveld – VRPress)
Et frø ble sådd i den hollandske fotterapeuten Lars Fuits bevissthet, da han i 1994 var i gang med en videreutdanning i idrettsfotterapi i USA. Han hørte den gang på en inspirerende forelesning om barneføtter, men visste ikke da at han over 20 år senere skulle være med på å grunnlegge en utdanning i barneføtter i sitt eget hjemland.
Det er imidlertid akkurat her han nå står i livet – og det aller første kullet er nylig begynt på den splitter nye utdanningen.
– Min interesse for barneføtter tok ytterligere fart da jeg senere begynte å arbeide med barn på et helsesenter. Det har også vært helt naturlig å behandle barn ved klinikken min, som har spesialisert seg i idrettsskader i over 25 år. Alle barn dyrker sport i et eller annet omfang, om ikke andre steder, så på skolen. Så jeg har hele tiden vært i kontakt med barn på klinikken, sier Lars Fuit.
Del av et barnefotteam
De siste ti årene har Lars Fuit også vært en del av «Barnefotsteamet Haaglanden», der de også har en fysioterapeut og en manuell terapeut, som begge jobber med barn.
Lars Fuit forteller at de i fellesskap undersøker, diagnostiserer og behandler barn. I noen situasjoner gjør de imidlertid kun undersøkelser og diagnostisering, før de sender barnet tilbake til den opprinnelige fotterapeuten som har henvist barnet til teamet.
– Barnefotteamet har selvfølgelig ikke tid til å undersøke alle nederlandske barn. Det synes jeg er synd, siden jeg synes at alle barn bør få en mulighet til å forebygge problemer som kan gi smerter senere i livet. Dette har jeg selv fokus på når jeg behandler voksne, der jeg kan se at de kunne ha hatt nytte av fotterapi som barn. Så spør jeg alltid om de har barn, som eventuelt kan ha arvet deres problemer og derfor nå kan ha nytte av forebygging, sier han.
Springbrett
En dag i 2018 beslutter han seg for å undersøke interessen for en utdanning i barneføtter. Han skriver derfor et innlegg i en facebookgruppe med cirka 1000 fotterapeuter. Dette viser seg å bli springbrettet til den nye utdanningen i barneføtter, som nylig har blitt en realitet.
– De fleste nederlandske fotterapeuter behandler allerede barn, men ikke særlig mange og barna får den samme behandlingen som vi gir voksne. Men dette er ikke optimalt, og det skal den nye utdanningen i barneføtter gi dem ny kunnskap om, sier han.
Tilknyttet et institutt
Utdanningen til barnefotterapeuter består av fem moduler og tar 14 måneder. Modulene fokuserer på vekst i fosterstadiet, småbarn fra 0-10 år, barn over 10 år, sport og implementering i praksis.
Utdanningen er privat og koster tilsvarende cirka 32 000 danske kroner. Den er tilknyttet et institutt, som tilhører Nederlands største fotterapeutvirksomhet med 150 klinikker. Lars Fuit er derfor ikke den eneste som er med på å planlegge utdanningens innhold. Det skjer sammen med utdanningsdirektøren fra virksomheten og den tidligere skolelederen av den nederlandske fotterapeututdanningen, som er gått av med pensjon etter 35 år i jobben.
PS: Da Lars Fuit ble intervjuet til denne artikkelen i starten av mars 2020, var det virtuelt. På det tidspunktet var det ingen som ante hvor store samfunnsmessige konsekvenser covid-19 ville få. Han vet derfor heller ikke om den utdanningsstarten, som han har arbeidet så hardt for å forberede, vil få en vanskeligere start enn han hadde kunnet forutse.
I en etterfølgende mail skriver Lars Fuit imidlertid at utdanningen har «fått luft under vingene», men at alt inntil videre har foregått online, og at de formentlig først kunne møtes fysisk i september. Det går imidlertid så langt etter planen, og det var planer om å starte opp det andre kullet i januar 2021 og det tredje senere i 2021.
Vil dele sin kunnskap
– Jeg er stolt over at utdanningen har blitt en realitet, men synes selvfølgelig også at det er angstprovoserende nå i oppstartsfasen, der alt skal falle på plass. Men jeg ser frem til å kunne dele og videreføre mine kunnskaper, slik at mange flere barn kan få hjelp. For jeg kan jo ikke behandle dem alle selv, sier han.
Det lille frøet, som ble sådd i Lars Fuits bevissthet, har nå fått en sunn jord å gro i og har begynt å spire. Forhåpentlig betyr det at nederlandske barnefotterapeuter i fremtiden også vil kunne lese om suksessfulle idrettsfolk, som de har behandlet som barn. Slike opplevelser har Lars Fuit, og det er han nå i gang med å gi videre.
PS: Denne artikkelen er hentet fra Fodterapeuten, medlemsbladet til Danske Fodterapeuter. Der sto den på trykk i nummer 2/20. Den er oversatt til norsk og gjengis med deres tillatelse.