Alt handler om ryddighet

Irene Ek (56) er autorisert fotterapeut, fotsoneterapeut og klassisk akupunktør – og driver sin egen helseklinikk på Husviktunet utenfor Tønsberg. Til tross for at hun tilbyr flere ulike typer behandlinger, synes hun ikke det er vanskelig å skille de ulike profesjonene fra hverandre.

Tekst og foto: Anette Haugen

«Jeg føler overhodet ikke at dette er problematisk. Det handler bare om min evne til å ha struktur på arbeidsdagen og være ryddig i alt jeg gjør.»

Velkommen: Basisfot Tønsberg er det nye navnet på klinikken som Irene Ek driver på familiegården Nordre Husvik Gård.

I naturskjønne omgivelser på Husvik, litt utenfor Tønsberg, ligger Nordre Husvik Gård. Her har Irene Ek drevet sin egen helseklinikk siden 2006, der hun i utgangspunktet tilbød klassisk akupunktur, fotsoneterapi og massasje. Ettersom flere og flere spurte henne om problemer de hadde med føttene, bestemte hun seg for å ta fotterapi­utdanning i tillegg.

Den tok hun hos Kompetansebyggeren i Tønsberg, der hun var ferdig utdannet i 2016. Ifølge henne selv er det noe av det smarteste hun har gjort. Hun føler at kombinasjonen av de ulike utdanningene hun har, både innen skolemedisinen og det som er mer alternativt, men som dog er ganske vanlige og aksepterte behandlingsmetoder, gir en god helhet.

Familiegård

Vi skal komme nærmere tilbake både til Irenes bakgrunn og hvordan hun skiller de ulike yrkene og behandlingene fra hverandre. Siden vi befinner oss på et så flott og fredfylt sted som Nordre Husvik Gård, er vi imidlertid først litt nysgjerrige på hvordan hun endte opp med å ha klinikken sin her ute på landet?

– Jeg er født og oppvokst to kilometer unna. Det var tippoldeforeldrene mine som eide gården. Selv har jeg bodd her siden 1986. Klinikken startet jeg i 2006. Jeg leier også ut flere enheter, blant annet til en blomsterbutikk, forteller Irene, som har to voksne sønner og fire barnebarn, men i dag bor alene på Nordre Husvik Gård, i et hvitt hus like ved klinikken.

Hun forklarer videre at det tidligere var seks hester på gården, der hvor klinikken hennes ligger nå. Hestene har hun ikke lenger, men det er fremdeles korndrift på Husvik. Den har hun imidlertid nå satt bort til andre.

Når det kommer til tidligere utdanning og yrkesvei, ble hun utdannet pyskiatrisk hjelpepleier i 1991 og tok desentralisert sosionomutdanning i 2000. Etter å ha jobbet med mennesker innenfor kommunen i mange år, ble hun nysgjerrig på akupunktur og startet på Vestfold Akupunkturskole i 2003. Et par år senere fant hun ut at hun også ville ta fotsoneterapi, siden det var en fin kombinasjon. I 2006 startet hun så klinikken på Husvik.

Hvordan få kunder?

Selv om Irene hadde erfaring som næringsdrivende gjennom å ha drevet gården siden 1992, var hun likevel litt i tvil om hvordan hun skulle få kunder til å komme til den nye klinikken. Tross alt ligger gården litt avsides til. Hun kjente imidlertid en dame som drev med salg av hudpleie- og kosmetikkproduktene til Mary Kay og som mente det var noe for henne.

– I utgangspunktet var jeg helt klar på at det absolutt ikke var noe for meg. Men så tenkte jeg at gjennom å holde kurs og selge disse produktene i annen etasje over klinikken, så ville jeg få en rekke lokale personer til å gå gjennom klinikken min og bli oppmerksomme på den. Det fungerte bra. Jeg driver fremdeles litt med salg av Mary Kay i annen etasje, men har trappet det ned, forteller Irene, som på den tiden ennå ikke hadde startet som fotterapeut.

Den delen av utdanningen begynte med at hun til stadighet fikk spørsmål om fotproblemer, spørsmål hun ikke hadde kompetanse til å svare på. Søsteren til mormoren var fotpleier og hun har selv alltid vært glad i å jobbe med føtter. Dermed fant hun ut at hun måtte gjøre noe med dette og skaffe seg rett kompetanse. Ved utgangen av 2015 var utdanningen unnagjort og i januar 2016 var autorisasjonen klar.

Ryddighet

Til tross for at Irene er utdannet innenfor flere felt og tilbyr ulike former for behandling i én og samme klinikk, der noe er momspliktig mens fotterapi ikke er det, føler hun ikke at det er vanskelig å holde orden på dette. Hun føler heller ikke at hun har fått negative kommentarer på flerdriften, verken fra pasienter eller kollegaer. Det handler enkelt og greit om ryddighet.

– Den eneste formen for markedsføring jeg driver med, foruten egen hjemmeside, er gjennom gule sider. Der føres hvert enkelt behandlingstilbud opp under egen yrkeskategori. Også på mine egne nettsider (husviktunet.no) er behandlingene tydelig adskilt, med logo og tydelig forklaring på alt fra type behandling til hva en fotterapeut er og gjør, forklarer hun.

Vanligvis bestiller en pasient kun én type behandling av gangen. Hun har dessuten et eget og adskilt behandlingsrom for fotterapi. Det hender riktig nok av og til at en pasient for eksempel først bestiller en halvtimes behandling med fotterapi og deretter en halvtime med fotsoneterapi, men da gjør hun én behandling av gangen, i hvert sitt behandlingsrom.

Når hun i etterkant skriver faktura, legger hun det hele inn i journal- og kassasystemet hun har via Hano, der merverdiavgift automatisk legges på behandlingene der det er påkrevd, men altså ikke på fotterapibehandlingene. Dette er også veldig ryddig for regnskapsføreren hennes, som henter all informasjon direkte derfra. Det å ha en dyktig regnskapsfører som hun har et godt samarbeide med, er veldig viktig for Irene.

Komplett tilbud

Etter at hun tok utdanningen som fotterapeut og utvidet behandlingstilbudet ved klinikken, føler som sagt Irene at hun har et ganske komplett tilbud til sine pasienter. Selv om behandlingene skjer adskilt, er det mange som synes det er greit å ha én person og ett sted å forholde seg til, i stedet for å måtte reise fra sted til sted og forholde seg til flere personer.

Hun forteller at hun også har tatt modulene i biomekanisk terapi og gjør ganganalyser i et eget rom. Hun håper dessuten å ta videreutdanning i diabetes når anledningen byr seg. Såler lager hun også, via Basisfot Kristiansand. Hun har vært en del av Basisfotsamarbeidet siden 2016 og har nylig endret navnet på klinikken til Basisfot Tønsberg. Hjelpen, kursene og samholdet hun har gjennom dem, betyr mye for henne.

Så til tross for at Irene Ek har flere hatter å holde styr på, ser hun ikke på det som noe problem, men snarere en kompletterende fordel. Alle behandlingsformene, også det som kategoriseres som alternativt, er håndgripelige ting, der det handler om å ta på mennesker og hjelpe dem – og der hun får gleden av å hjelpe og glede andre.

– Jeg føler overhodet ikke at dette er problematisk. Det handler bare om min evne til å ha struktur på arbeidsdagen og være ryddig i alt jeg gjør, påpeker den autoriserte fotterapeuten, som synes hun er privilegert som får lov til å jobbe både som fotterapeut og med de øvrige typene behandling hun gjør.

Egne rom: For  skille ekstra tydelig, har Irene Ek et eget behandlingsrom for fotterapi.
Ganganalyser: Irene Ek har tatt modulene i biomekanisk terapi og gjør ganganalyser i et eget rom.
Diplomer: På veggen i venterommet henger diplomene, som viser hvilke fag Irene Ek har utdannelse i.
Ryddig: Irene Ek synes ikke det er problematisk å tilby ulike behandlingsformer i én og samme klinikk. Det handler kun om å være ryddig.
Rolig: Atmosfæren på Irene Eks klinikk på Nordre Husvik Gård er rolig og behagelig.