Portrett av en kommende fotterapeut

Denne gang har vi snakket med El-Hadji Makhtar Thioune, som ble headhuntet fra Senegal til Norge som profesjonell fotballspiller i 2006. Etter å ha fått barn valgte han etter hvert å legge proffkarrieren på hylla og er nå bosatt i Molde. Her jobber han foreløpig som fotpleier, men om kort tid regner han med å ha papirene i orden, slik at han kan leve ut drømmen om å jobbe som autorisert fotterapeut – og blant annet stelle føttene til dagens fotballproffer. Kjenner du en fotterapeut vi bør skrive om? Kanskje har vedkommende en interessant bakgrunn og/eller har omskolert seg fra et spennende yrke? Kanskje brenner vedkommende for noe spesielt, har jobbet mange år i yrket – eller er rett og slett en god ambassadør for faget? I så fall setter vi stor pris på om du tipser oss på epost: anette@fotterapeutforbundet.no.

En fantastisk omsorgsperson

Opprinnelig skulle han bli lege som sin far, men livet ville det annerledes. Uten økonomi til å studere hjemme i Senegal, brukte Makhtar Thioune i stedet for sitt talent som fotballspiller til å tjene penger. Det førte ham til Norge. Nå er han snart ferdig fotterapeut.

Tekst og foto: Anette Haugen
F

otterapeuten har tatt turen over fjellet til Molde en kald vinterdag for å besøke den tidligere profesjonelle fotballspilleren El-Hadji Makhtar Thioune (39), som til daglig kun bruker de to siste navnene. Han er ansatt i fotklinikken til autorisert fotterapeut Tove Eide Angvik, som selv har holdt på i yrket i 37 år – og driver sin egen klinikk midt i Molde sentrum. Makhtar Thioune omtaler Tove Eide Angvik som sin norske mor. De traff hverandre da han som Moldespiller gikk til fotterapeut med sine såre fotballbein. Det var hun som fikk ham til å ta utdanning som fotterapeut – og i dag bor han og sønnene hans i samme hus som Tove og mannen hennes. Hun har vært en svært god støtte i vanskelige tider.

Ikke ferdig

Noe av det første Makhtar Thioune forklarer, allerede da vi ringer for å avtale et møte, er at han mangler å ta de siste eksamenene. Han er altså ikke helt i mål som autorisert fotterapeut, så foreløpig jobber han kun som fotpleier, men i tett samarbeid og under god veiledning av Tove Eide Angvik.

«Jeg koste meg likevel med fotball i gata etter leksene. Ofte spilte vi barbeint. Noen ganger hadde jeg plastsko, men de gikk fort i stykker.»

Han gjennomførte selve utdanningen ved Fot & Helseakademiet i 2019-2020. Men fordi han som alenefar, der han også har vært gjennom et par rettsaker, setter sine to sønner på 10 og 12 år framfor alt, har han ikke rukket å ta alle slutteksamenene. Det planlegger han imidlertid å gjøre veldig snart, bare ting nå roer seg litt. Han elsker nemlig denne jobben. Før vi kommer til hvorfor han trives så godt i fotklinikken i Molde, skal vi imidlertid gå litt tilbake i tid, for å høre historien om hvordan Makhtar Thioune havnet i Norge og hvorfor han til slutt bosatte seg i Molde og begynte å interessere seg for å jobbe med føtter.

Født i Senegal

Makhtar Thioune er født i Senegal, der han i forhold til landets standard kommer fra en familie med medium kår. Faren hans var lege og eneforsørger for åtte barn, siden moren ikke jobbet, men de hadde det ganske bra. Fotball har han spilt omtrent siden han kunne gå, men foreldrene fokuserte veldig på at han skulle gjøre det bra på skolen for å bli lege som sin far, noe han var innforstått med. – Jeg fikk ikke lov til å spille fotball før jeg var ferdig med leksene, men det var greit. I dag har barna i Senegal flere muligheter, og «alle» vil bli profesjonelle fotballspillere, men da jeg vokste opp var det annerledes. Jeg koste meg likevel med fotball i gata etter leksene. Ofte spilte vi barbeint. Noen ganger hadde jeg plastsko, men de gikk fort i stykker, sier han. Da han var 12 år endret imidlertid alt seg, fordi faren døde. Moren kunne ikke forsørge alle barna, så han ble sendt til onkelen. Han fortsatte å konsentrere seg om skolearbeid på videregående, men spilte samtidig fotball, der flere lærere kommenterte at han var god.

Flyttet til Dakar

Dessverre hadde ikke onkelen nok penger til å sende Makhtar Thioune til universitetet for legestudier. Han måtte i stedet følge en plan B, som var å spille fotball. Han flyttet i en alder av 18-19 til hovedstad­en, Dakar, for der kunne han tjene litt penger og livnære seg ved å spille fotball på A-lags plan. Han var så god at han også ble tatt ut på A-landslaget til Senegal. Det var på den måten en norsk fotballagent, Jan Thorstensen, fikk øye for den unge, talentfulle fotballspilleren og ville ha ham med til Norge. Å reise til Europa kunne Makhtar Thioune tenke seg, men Norge, det var i utgangspunktet uaktuelt. – Den eneste fotballspilleren jeg hadde hørt om fra Norge var Tore André Flo og etter hvert Ole Gunnar Solskjær. Vi fulgte jo med på de engelske lagene. Men etter å ha tenkt meg om tok jeg likevel valget om å dra til Norge. Agenten ordnet visum og andre papirer, slik at jeg som 22-åring kom til Sarpsborg i 2006. Fotballaget deres spilte da i det som tidligere het første divisjon, forklarer den tidligere fotballproffen.

Et valg

I 2009 gikk turen videre til Molde Fotballklubb, der han ble kåret til beste fotballspiller i Norge samme år som laget kom på andre plass i eliteserien. I 2011 ble Molde seriemestre med Ole Gunnar Solskjær som trener. Året etter sluttet han på det senegalesiske landslaget fordi han valgte å bli norsk etter å ha blitt far, og ikke kunne beholde begge statsborgerskapene. Etter karrieren i Molde ble det også spill i Karlsruhe i Tyskland, i Viking og i Tyrkia. Barna hans bodde imidlertid hele tiden i Norge, så han forsto at han snart måtte ta et valg. Han avsluttet proff- ­karrieren og bodde et år i Alta, der han tenkte mye. Hva er viktigst i livet? Svaret var ikke så vanskelig. Det hjalp også å ha en god prat med Tove Eide Angvik. – Jeg traff Tove første gang da jeg trengte behandling for såre fotballbein. Jeg fikk både liktorner og hard hud av fotballskoene. Tove var den første fotterapeuten min. Det føltes nesten som et nytt liv hver gang jeg hadde fått behandling hos henne. Vi fikk fin kjemi med en gang. Hun har dessuten en datter som er adoptert, liker fotball og som på linje med meg ikke er hvit i huden, forklarer Makhtar Thioune.

Flink med folk

Som ung gutt var jo den opprinnelige planen til fotballspilleren å bli lege, en tanke som hadde dukket opp igjen. Han snakker godt fransk og kunne dra til Frankrike for å ta utdannelse, men da måtte han igjen reise vekk fra sønnene, noe som var uaktuelt. Under samtaler med Tove Eide Angvik kom imidlertid hun med et forslag om at han kunne bli fotterapeut. – Hun påpekte at jeg er flink med mennesker, så hvorfor ikke prøve det? Jeg ønsket jo å jobbe innenfor helsesektoren. Dermed begynte jeg på Fot & Helseakademiet i 2019 og var ferdig der i 2020, men mangler som sagt å ta de siste eksamenene, påpeker han. Selv om han behandler folk i alle aldre, bekrefter han at det er mange fotballspillere både fra Molde og andre klubber som kommer til ham med negleproblemer, hard hud og liktorner. Noen trenger også sålekorrigeringer. Da lytter han, behandler det han selv kan og henter Tove der hun må bidra. De jobber veldig nært sammen.

Flere jobber

For tiden jobber Makhtar Thioune tre dager i uka i fotklinikken, blant annet fordi de er tre behandlere som deler på to rom. De andre to dagene i uka jobber han som pleiemedarbeider i kommunale omsorgs­boliger. Ved siden av dette er han fotballtrener i Molde og for gutter 14/15 både lokalt og nasjonalt – og trener også sine egne sønner. For tiden gjelder det hoved­sakelig den eldste, mens den yngste følger med. Han har ikke helt gitt seg med å spille fotball selv heller, og spilte kamp for Moldes tredjelag senest kvelden før vårt besøk. – Mine egne gutter er ivrige og sier de skal bli enda bedre fotballspillere enn meg, men de må først og fremst fokusere på skolen, så kommer fotballen deretter, fastslår tobarnsfaren, som på det planet har tatt etter sin egen far, mens han fremdeles sender penger hjem til moren i Senegal, som han dessverre ikke har fått besøkt siden før pandemien.

«Jeg traff Tove første gang da jeg trengte behandling for såre fotballbein. Jeg fikk både liktorner og hard hud av fotballskoene.»

Elsker jobben

Til tross for at Makhtar Thioune har fått flere tilbud om å jobbe som fotballtrener eller innen fotballen, er han klar på at det er fotterapeut han vil bli. Han ønsker å bidra i samfunnet og hjelpe folk som har det vondt og/eller vanskelig. Han har også utdannelse som massør. Da han tok utdanningen som fotterapeut merket han også at det ikke er så mange menn i yrket. Han var den eneste på sitt kull. Det gjør bare viljen og ønsket om å få autorisasjonen på plass ende høyere. – Makhtar er helt fantastisk med folk og veldig godt likt både av pasienter og kollegaer. Jeg har flere pasienter som har skrytt både av hvor omsorgsfull og hvor høflig han er. Med sin bakgrunn som fotballspiller kan han mye om føtter og vet hvor skoen trykker. Derfor er det ikke minst naturlig at fotballspillerne som kommer hit gjerne vil behandles av ham, sier Tove Eide Angvik, og legger til: – Vi jobber alle her for at han skal få tatt eksamen og bli autorisert fotterapeut så snart som mulig. Det er liten tvil om at han er glad i denne jobben, samtidig som vi virkelig trenger ham. Det er et stort behov for fotterapeuter her i Molde og nok å gjøre for alle.

Senegal: Fra tiden da Makthar bodde hjemme i Senegal. (Foto: privat).
Fotball: Siden han ikke hadde økonomi til å studere til lege, ble Makthar i stedet fotballproff. (Foto: privat)
God kjemi: Tove og Makhtar fikk fra første stund god kjemi. Han omtaler henne som sin norske mor – og nå jobber de også sammen.
NØYE: Føttene blir godt ivaretatt i Makthars hender.

FOTBALLSPILLER: Som tidligere proffspiller har Makthar god kjennskap til føtter og vet hvor skoen trykker.
Omsorg: Klinikksjef Tove Eide Angvik får høre mye ros om jobben Makhtar Thioune gjør.

ELSKER JOBBEN: Makthar er veldig glad i å jobbe med mennesker.

Suksess: Makthar gjorde stor suksess som fotballspiller i Norge. Blant lagene han spilte på var Sarpsborg 08, Molde og Viking. (Foto: privat)