#TEAMAKTIVFOT
BIOMEKANISK BEHANDLING OG LØPING
Påsken 2016 besluttet en vennegjeng å løpe Nordmarka halvmaraton. Felles for de fleste var at de ikke hadde løpt mye tidligere. Målet var å finne løpegleden, forebygge og rette opp skader, og selvsagt gjennomføre løpet. Fothelseklinikken AktivFot ble kontaktet som veileder for gruppen.
Tekst: Henriette Aanesen, Fotterapeut Leder AktivFot AS® Foto: AktivFot®
Åtte personer mellom 20 og 30 år som aldri hadde løpt et organisert lengre løp bestemte seg i mars 2016 for å løpe Nordmarka halvmaraton. Et løp på 21 kilometer, hvor terrenget er kupert og underlaget relativt ujevnt. Alle deltakerne var fysisk aktive og hadde gjennom hele oppveksten drevet med forskjellige idretter som håndball, sykling, styrketrening, yoga, ballett og dans. Løping hadde imidlertid vært lenger ned på prioriteringslisten for flesteparten av dem. Mye av årsaken til dette var skader og opplevd ubehag under løpeøkter.
Bakgrunnen for prosjektet var en enkel samtale mellom to venninner som begge ønsket å benytte jogging som treningsform. De kom opp med ideen og kontaktet deretter et par andre bekjente, hvorav én av dem opplevde så store smerter når han løp, at han hadde sett seg nødt til å legge jobbeskoene på hylla og heller fokusere på andre fysiske aktiviteter. De ønsket alle sammen å både finne løpegleden og bli fysisk i stand til å løpe uten å pådra seg skader eller opplevd ubehag.
De overnevnte fikk med seg fire andre venner med samme ønske. I samarbeid med klinikken min, AktivFot, dannet vi laget Team AktivFot. Sammen satt vi oss følgende mål:
- Gjennomføre Nordmarka Halvmaraton
- Bli kvitt nåværende skader og hindringer
- Forebygge nye skader
- Finne løpegleden
Veien videre
Ved prosjektets oppstart gjennomførte vi en kartlegging av nåværende situasjon til samtlige lagmedlemmer. Herunder yrke og fysiske arbeidsforhold, trenings- og aktivitetsvaner, samt tidligere og nåværende skader.
De aller fleste hadde stillesittende arbeid, der mye av den daglige bevegelsen består i å gå til nærmeste kopimaskin. Trening og fysisk aktivitet var imidlertid høyt prioritert på fritiden for samtlige. Kun én av lagmedlemmene rapporterte om skader, lokalisert i begge knær.
I perioden fra 1. mai til gjennomføring hadde vi tre samlinger. De bestod av følgende:
Samling 1:
Nordmarka halvmaraton går i ganske krevende, kupert terreng, stort sett preget av grusdekke. Alle deltagerne gjennomførte en gangeanalyse, samt funksjonstester av fot, kne og hofte. Deltagerne fylte deretter ut et selvrapporteringsskjema for å kartlegge smerter i fot, legg, kne, hofte, rygg, nakke og armer. Resultatet viste at alle deltagerne hadde én eller flere rapporterte smerter i foten, kne og rygg. Lagmedlemmene fikk utdelt biomekaniske øvelser for fot og hofte, og mottok råd og veiledning i forhold til hvordan de skulle bruke muskler og ledd riktigere. En ergonomisk undersøkelse av joggesko ble også utført og spesialsåle fra AktivFot ble benyttet av flere deltagere videre i prosjektet. Deltagerne fikk råd og veiledning om hvilke sko som kunne dekke deres behov.
De aller fleste hadde stillesittende arbeid, der mye av den daglige bevegelsen består i å gå til nærmeste kopimaskin. Trening og fysisk aktivitet var imidlertid høyt prioritert på fritiden for samtlige.
Samling 2:
Joggeanalyse av deltagerne med biomekaniske øvelser for å styrke fot, kne, hofte og rygg.
Samling 3:
Prøveløp av Nordmarka halvmaraton. Fem av de åtte lagmedlemmene gjennomførte prøveløpet 11. juni. AktivFot var med som rådgiver ved start og slutt. Vi arbeidet deretter med å forbedre teknikken.
Suksessfaktor 1:
Riktigere fottøy
I dag har vi kunnskap om hvilke skader en sko kan utløse, opprettholde eller forsterke. En stor undersøkelse (Haugaa, 2017) viser at av 9500 som jobber i Forsvaret, SAS og Norsk industri har 53 prosent et eller flere fotproblem. Mye tyder på at skadene allerede har oppstått i løpet av barne- og ungdomsårene. Terje Haugaa har i flere undersøkelser bevist at det er skoen som påvirker gangen og at skoen ofte er utløsende og/eller forsterkende faktor til fotproblemer. I dag er det dokumentert 52 diagnoser der skoen kan ses som utløsende, forsterkende eller opprettholdende faktor til smerter i fot, legg, kne, hofte og rygg.
Vanlige skader som ofte kan relateres til løping er hælproblematikk, benhinnebetennelse, akillesproblemer, feilstillinger i tær, kneproblemer, samt betennelse i fot, kne og hofte. Behandling av fot og riktig tilpasset fottøy har vist seg å ha god effekt. (Aanesen, 2017) Joggeskoen du bruker kan påvirke for eksempel løpsteknikken. En løpesko bør hverken feilstille knoklene eller aksene i foten, eller redusere bevegelsen når du løper langt. Riktig valg av fottøy, og i noen tilfeller spesialtilpassede sko eller såler, er helt essensielt for å finne og beholde løpegleden.
Suksessfaktor 2:
Teknikktrening
Når vi løper bruker vi hele kroppen. Føttene settes i bakken, bevegelsen til knoklene i mellomfoten er kroppens støtdemper. Frasparket i foten sammen med bevegelsen i hoften har hovedansvar for at vi forflytter oss fremover, samtidig har pendelfunksjonen i armene stor betydning for balanse, rotasjon og jevn fremdrift. Dersom disse bevegelsene gjøres feil vil risikoen for blant annet belastningsskader være langt større. God kartlegging av teknikk og trening på riktig løpesett er avgjørende for å forhindre løpsrelaterte skader. Kartleggingen avdekket at de fleste var forfotsløpere, der fase (Coughlin, 2017) 2 og 3 i løpssyklusen er de aktive fasene. I fase 2 lander foten på bakken, fase 3 er fasen for frasparket.
En av behandlingsformene jeg benytter er biomekanisk terapi som er en behandlingsform der jeg arbeider med fottøy, fot, bevegelse og helse. Metodene og verktøyene er så gode at faget er satt opp på HSN, høyskolen i sør-øst Norge som videreutdanning for fotterapeuter.
Suksessfaktor 3:
Behandling og forebygging av skader
Flere undersøkelser (Haugaa, 2017) avdekker at det er mange som sliter med plager i fot, legg, kne, hofte og rygg, også kalt muskel- og skjelettlidelser. Undersøkelse gjort av meg på løpere i klinikk fant at små svakheter (i foten og løpeteknikken) kan gjøre at løping blir for tung belasting på (kroppen). Disse pasientene ønsker å løpe, men smertene gjør det vanskelig. For mange resulterer forhindret fysisk aktivitet i økt vekt og passiv innstilling. Noen rapporterer også at de blir deprimerte. Å kunne bevege seg fritt gjennom hele livet, å hoppe, hinke, gå og løpe er for mange en viktig faktor for et godt liv. Jeg har mange pasienter til behandling som har sluttet å løpe til fordel for sykling fordi de har smerter. Siden 2005 har jeg arbeidet med både uspesifikke og spesifikke plager i fot, legg, hofte og rygg. En av behandlingsformene jeg benytter er biomekanisk terapi som er en behandlingsform der jeg arbeider med fottøy, fot, bevegelse og helse. Metodene og verktøyene er så gode at faget er satt opp på HSN, høyskolen i sør-øst Norge som videreutdanning for fotterapeuter.
Nordmarka halvmaraton
Nordmarka halvmaraton ble avholdt 24. juni 2016. Det var en fin dag med mye sol og høy temperatur. Deltagerne varmet godt opp i forkant og starten gikk fint for samtlige. Alle lagmedlemmene på Team AktivFot gjennomførte løpet. I målområdet ble deltagerne tatt imot av AktivFot, ved undertegnede. Cecilie Bolgen, fotterapeut fra Jessheim, bistod også med god hjelp i målområdet, hvor deltagerne fikk leddbevegelsesbehandling. Løperne ble også bedt om å gå en rolig tur etter løpet, for å avspenne musklene.
Resultat og evaluering
I august 2016 gjennomførte vi en evaluering av hele prosjektet. Deltagerne fikk da blant annet spørsmål om hvorvidt rådene og oppfølgingen fra AktivFot hadde vært til nytte for både prosjektene og videre løpstrening.
Tilbakemeldingen fra deltagerne var utelukkende positiv. Én deltager opplyste at han etter prosjektet hadde spilt fotball igjen for første gang på fem år, takket være teknikkveiledningen han mottok. En annen fortalte at løpeteknikkene og øvelsene de ble gitt hadde blitt godt brukt, og at å gjennomføre løpet ikke ville vært på langt nær like realistisk uten. Andre tilbakemeldinger var verdifull veiledning, nyttig informasjon og tips om sko og såler, samt hjelpsomme teknikkøvelser.
Ved prosjektslutt opplyste samtlige lagmedlemmer at prosjektet hadde vært utelukkende morsomt og at de gjerne vil delta på videre prosjekt. Alle deltagerne løper nå på jevnlig basis.
Team AktivFot er et utviklingsprosjekt der målet er å styrke deltakerne fysisk, øke løpsgleden og jobbe med å forebygge skader på veien. Prosjektet fortsetter og Team AktivFot omfatter nå hele 15 løpeglade menn og kvinner.