Kan hjelpe med å bryte en ond sirkel

Fotterapeuter er en viktig yrkesgruppe når det gjelder å hjelpe personer med sykelig overvekt. Ved å fjerne noen av smertene man kan få i føtter og ankler på grunn av overbelastning, vil pasienten kunne bevege seg bedre og dermed forhåpentlig også gå ned i vekt.

Tekst og foto: Anette Haugen

Vond sirkel: Ortoped Andreas Dietze minner om at sykelig overvektige gjerne kommer inn i en vond sirkel på bakgrunn av smerter som kan bidra til at de beveger seg mindre.

Med økt kroppsvekt øker også belastningen både på underekstremitetene, ryggen og på kroppen generelt. Det trenger man strengt talt ikke mer enn sunn fornuft for å forstå. Men hvor stor sammenheng er det egentlig mellom overvekt og muskel- og skjelettplager? – Det finnes noen gode studier fra USA som viser en entydig sammenheng mellom sykelig overvekt og smerter/skader på muskler og skjelett. Samtidig skal man være varsom med å trekke altfor bastante slutninger. Alle slike plager kan ikke forklares med overvekt – og det finnes overvektige som ikke har smerter i det hele tatt, men til sammenligning får heller ikke alle som røyker lungekreft, sier ortoped Andreas Dietze, som jobber for Ortopedgruppen i Tønsberg og Porsgrunn.

At det trengs flere studier på en mulig årsakssammenheng er nok ganske sikkert, men selv om det er et interessant tema, kan det være et litt vanskelig område å forske på.

Vanlige plager

Foruten at pasienter med sykelig overvekt kan klage over smerter i sener og leddbånd, i ankelen eller i selve foten, er en vanlig plage ortopeden ofte ser slitasje i selve ankelleddet. Her påpeker han at ankelleddet er et spesielt ledd, som kun er tre ganger fem centimeter stort. Dette gir en veldig liten kontaktflate i forhold til at det skal bære hele kroppen.

– Noe annet som ikke er uvanlig er at pasienter med økende vekt utvikler en økende grad av plattfothet. Det kan delvis begrunnes med at leddbånd og sener ikke klarer å bære vekten. Hvor alvorlig dette kan være avhenger av hvor stor overvekten er. Er man bare litt overvektig er det ikke nødvendigvis så farlig. Kroppen tåler mye, men har du en BMI på over 35 vil problemet øke, forklarer Andreas Dietze.

Ved siden av plattfothet, er andre vanlige problemstillinger de ser blant overvektige plantar fasciitt og betennelse i de store senene rundt ankelen eller i sener som holder fotens anatomi oppreist. På bakgrunn av en plattfotstilling eller andre plager vil også ganglaget påvirkes, slik at pasienten kan oppleve smerter i alt fra rygg, hofter og knær til ankler og tær.

Tyngdekraften

En viktig ting ortopeden gjerne minner sine pasient­er om, er at tyngdekraften er med på å øke vekten og belastningen på ben og føtter betraktelig. Går du ned en trapp eller en bakke, må du gange kroppsvekten med fem eller seks for å få den reelle vektbelastning­en. Veier du 80 kilo blir belastningen på 400 kilo, veier du 200 kilo blir den på nærmere 1000 kilo.

– Det betyr at hver eneste kilo du klarer å gå ned i vekt gir en betydelig bedring for belastningen. Samtidig er det viktig å huske på at belastningen for kroppen er mye større når du går ned enn opp. Mitt råd til alle fotterapeuter er å minne overvektige pasienter på dette, slik at de forstår hvorfor det er viktig å gå ned i vekt for å minke muskel- og skjelettplagene, sier Andreas Dietze.

Han legger til at nok en vanlig plage for personer med ekstrem overvekt, er at det dannes mye hard hud på belastningsområdene – og her kommer jo fotterapeutene inn i bildet. Han mener denne yrkesgruppen har en flott mulighet til å hjelpe sykelig overvektige på en relativt enkel måte, ved å fri dem fra litt av smerten som forhindrer dem i å bevege seg.

Negativ sirkel

De som sliter med sykelig overvekt havner nemlig fort i en negativ sirkel. På grunn av overvekten får de lett smerter når de går. Dermed beveger de seg mindre, noe som igjen resulterer i at de kanskje går ytterligere opp i vekt – og da beveger seg enda mindre igjen.

– Jeg hører pasienter si: «Hvordan skal jeg gå ned i vekt når jeg har vondt i foten og ikke kan bevege meg?» Dette kan ofte bli brukt som argumentasjon. Da må man minne dem om at det ikke bare er graden av aktivitet som gjør om du går opp eller ned i vekt. Det handler også om hva du spiser. Noen sier de spiser lite, men kanskje må de legge om matvanene helt, kommenterer ortopeden, som dessverre ser mer og mer av denne typen plager og problemer.

Han forklarer at muskel- og skjelettplager hos den gjennomsnittlige befolkningen, rapportert av leger, ligger på 10-15 prosent. Tilsvarende problemer hos sykelig overvektige, rapportert av leger, er på 30 prosent. Dette tyder igjen på at det er en sammenheng mellom sykelig overvekt og en tydelig funksjonsnedsettelse på grunn av muskel- og skjelettplager.

Trenger hjelp

Selv om det er en økende andel av befolkningen som sliter med sykelig overvekt, ser Andreas Dietze heldigvis også at det ser ut til å være flere som ønsker hjelp. Hans aller beste råd til disse pasient­ene er å søke profesjonell hjelp for å gå ned i vekt. De fleste klarer ikke dette alene. Mange kan klare seg uten en fedmeoperasjon, men svært få klarer seg helt uten hjelp.

– Tenk bare på hva slags prosjekt det er om man planlegger å gå ned noen få kilo. Hva da når man skal gå ned 50 kilo? Her er det hjelp å få fra klinikkene som har spesialisert seg på dette. Mange fastleger har også gode kontakter her, så det beste rådet å gi disse pasientene er å oppsøke hjelp via legen, fastslår han.

Om en fotterapeut eller ortoped ikke kan gi sykelig overvektige en ny fot eller en ny kropp – der må de legge inn en stor innsats selv – så er det likevel mye som kan gjøres for å hjelpe dem underveis, fram til de oppnår sitt langsiktige mål.

Bryte sirkelen

Først og fremst trekker han fram sko. Ortopeden har sett mange overvektige med nedslitte sko som langt fra innfrir minstekravene. Ved å sørge for å gi dem tilrettelagt skotøy, med en solid lest og hælkappe, kan man i hvert fall bidra til å dempe noe av smerten. Og ved å lage skinner og ortoser, kan man hjelpe med å gi støtte eller avlastning til de mest smertefulle stedene.

Andreas Dietze tenker at fotterapeuter har en gyllen mulighet til å hjelpe overvektige med å bryte den tidligere omtalte negative sirkelen. Ved å behandle diabetesfotsår, tilpasse silikon- og filtavlastninger, fjerne hard hud, liktorner, negldefekter, neglsopp og alt annet som gjør vondt, kan de gjøre underverker, slik at pasientene lettere kan bevege seg og forhåpentlig da samtidig gå ned i vekt – slik at de igjen får mindre smerter i underekstremitetene.

Krav til faglig oppdatering. Fristen er utsatt til 1. oktober 2017

Om Andreas Dietze
Andreas Dietze er ortoped og dr.med. – og jobber for Ortopedgruppen i Tønsberg og Porsgrunn. Hans spesialfelt er fot- og ankelkirurgi. Han har spesialkompetanse i Revma ortopedi og Diabetes fotsyndrom. Han har sin utdanning fra Tyskland og Norge – og har tidligere jobbet på Revmatisme­­­­s­ykehuset (OSR) og Rikshospitalet i Oslo. Andreas Dietze har også tatt en doktorgrad ved Radiumhospitalet (DNR) i fagfeltet photodynamisk terapi (PDT). Han er ­medisinsk faglig leder for Ortopedgruppen.