Stor personlighet
– med stor innsikt
Mange sykelig overvektige har problemer med å nå ned til føttene sine. Bare på bakgrunn av det, mener Jørgen Foss fotterapeuter kan bidra med mye for en pasientgruppe som alt for ofte stigmatiseres. Om han er stor, er han opptatt av egen helse – og av å bruke riktige sko.
Tekst og foto: Anette Haugen
Ukjent: Jørgen Foss kjente ikke til fotterapeuter som egen yrkesgruppe. Han mener det burde være større kontakt mellom de som behandler sykelig overvektige og fotterapeuter.
Hverdagshelt: Et halvt år etter fedmeoperasjonen han tok i 2013, hadde Jørgen Foss gått ned mye. I denne perioden var han også ofte i media og snakket de overvektiges sak.
«Hei, så hyggelig å se deg!» Overraskende lett på foten og med et stort smil rundt munnen, kommer Jørgen Foss ut av kontoret sitt og bort mot resepsjonen hos Norges Handikapforbund i Galleri Oslo, der Fotterapeuten sitter og venter. «Lenge siden sist nå, hvordan går det?»
Det skal nemlig sies, dette er langt fra første gang vi møtes. Med en stor felles interesse i korps, har vi hatt mange møter og det har blitt en del intervjuer både i forhold til hans enorme engasjement i Norges Musikkorpsforbund og i andre sammenhenger.
Stigmatisering
For drøye seks år siden, kort tid etter at han var fedmeoperert, stilte han for eksempel opp til et intervju om det å være «en hverdagshelt». Hans stemme har nemlig ofte vært å høre når det gjelder å snakke på vegne av de overvektige. Han var blant annet leder i Landsforeningen for overvektige i fem år, inntil for rundt fem år siden. Det var en tid da det skjedde mye – og det ble mye medieoppmerksomhet, der han blant annet opplevde å bli drapstruet.
– Du kjenner meg, jeg tåler det meste, sier Jørgen, etterfulgt av sin klingende og svært smittende latter. I en mye mer alvorlig tone legger han deretter til at han også har en familie å ta hensyn til. Det var tøft både for moren og søsteren hans å følge med på alle de hatefulle meldingene som ble skrevet og sagt om ham i den tiden. Derfor valgte han å ta en liten pause.
Han er imidlertid fremdeles like engasjert i temaet og mener det er viktig at noen står fram og snakker de overvektiges sak. For dette er en gruppe som alt for ofte blir stigmatisert, også av det norske helsevesenet. Han forteller om en dame som ble påkjørt av en bil og brakk benet. På sykehuset fikk hun beskjed om at det helt sikkert skyldtes at hun var overvektig.
Andre overvektige har fortalt om leger som umiddelbart henviser til fedme som årsak om de puster tungt, uten å ta prøver. Du risikerer da at annen alvorlig sykdom ikke oppdages på grunn av forutinntatthet. Han vet ikke om det skyldes mangel på kunnskap eller alle mytene og tabuene rundt temaet. Det finnes imidlertid én million overvektige i Norge og 100 000 med diagnosen sykelig overvekt. Så dette er helt klart noe det er viktig å snakke om.
Ikke angret
Tilbake til Jørgens egen historie, så har han alltid vært stor. Det har han vært så lenge han kan huske, helt tilbake til barnehagen, barneskolen og da han begynte i korpset. Mange husker ham sikkert også som den kraftige «Pitbullterje» fra filmen med samme navn, der han som tenåring hadde hovedrollen. Å være en stor person er rett og slett en del av hans identitet.
– Samtidig er jeg opptatt av å ha en helse som ikke skal sette en stopper for det jeg ønsker å gjøre. Jeg er en aktiv person som er mye på farten – og det vil jeg fortsette å være. Legen min er overrasket over hvor god helse jeg faktisk har selv med min overvekt. Jeg har aldri hatt verken hjerte- og karsykdommer eller diabetes, forteller han.
I 2013 bestemte Jørgen seg likevel for å bli fedmeoperert. Han husker selv en overskrift i VG fra den tiden, der han uttalte at han «Var redd for aldri å bli 30 år». I fjor ble han 30 år, så nå er i alle fall det målet nådd. Rett etter operasjonen raste han som de fleste fedmeopererte ned i vekt, men siden har han gått en del opp igjen. Det er imidlertid et godt stykke til der han var før han ble operert, så han angrer ikke, til tross for at det er en alvorlig operasjon. Han ville helt klart gjort det igjen.
Ukjent med fotterapeuter
Hvor stor han var på sitt største er et ikke-tema, han er ikke så opptatt av antall kilo, samtidig har han en del barndomstraumer i så måte. Han husker fremdeles da han skulle veies på skolen og helsesøster påpekte at han hadde gått opp en hel smørpakke igjen. Den sitter. Derfor besøker han ikke vekten så ofte, men er heller opptatt av egen helse og aktivitet.
Om det er noe han skulle ha ønsket seg i forhold til operasjonen, er det imidlertid en bedre oppfølging i etterkant. I begynnelsen raser du som sagt ned, men etter et par år er det lett å bli ukonsentrert når du er tilbake i hverdagen – og så kan det rase på igjen. I forkant hadde han både samtaler med ernæringsfysiolog og fysioterapeut. Det samme tenker han man burde hatt i etterkant, i tillegg til veiledning fra en psykolog, for mye sitter i hodet.
En yrkesgruppe han imidlertid aldri har vært hos eller tenkt på å gå til, er fotterapeuter. Årsaken er enkel. Han innrømmer at han ikke var klar over at dette var en egen yrkesgruppe innenfor helsevesenet. Til tross for sitt engasjement hos Landsforeningen for overvektige, sitt daglige virke som leder av Osloavdelingen til Norges Handikapforbund, i tillegg til at han er lokalpolitiker på Sagene i Oslo, har ingen noen gang snakket med ham om å gå til fotterapeut.
Når ikke ned
At overvektige – og ikke minst sykelig overvektige – kan ha god bruk for en fotterapeut er Jørgen Foss imidlertid ikke det minste i tvil om bare etter å ha fått et ørlite innblikk i hva yrkesgruppen gjør.
– Mange overvektige har problemer med å nå ned til føttene sine. Bare det å ta på seg sokker og sko kan være vanskelig – og noen trenger hjelpemidler for å klare det. Behandling av føtter og negler er noe annet, så dette er en pasientgruppe som klart trenger fotterapeuter. Her burde man ha kontakt med klinikkene som behandler overvektige, påpeker han.
Noe annet han både har kjent på selv og vet at mange andre overvektige sliter med, er smerter og overbelastning i alt fra hofter og knær til føtter. Når kroppen er stor og tung, blir belastningen deretter – og det påvirker også hvordan du beveger deg. Som korpsmenneske har ikke minst 17. mai med alle marsjeringen vært en dag da undersåttene hans har slitt.
– Da er det spesielt viktig å ha sko med god demping. Forskjellen her er alfa og omega både for føtter og knær, så får det heller være om slike sko koster litt. Noe annet vi kan slite med, er å få brede nok sko. Er du stor, er føttene gjerne også store, i tillegg til at du kanskje bruker størrelse «førtihestpluss», sier han alvorlig, men samtidig med sitt vanlige glimt i øyet.
Vektløs
Om ben og føtter lider av ekstra belastning når Jørgen går mye, er det i ett element han og andre overvektige likestilles med andre – og til og med har en fordel. Det er i vann.
– Jeg elsker å være i vannet og driver mye med vannaerobic. Du har sikkert hørt om folk som drømmer om å kunne fly og være vektløs. Jeg «flyr» når jeg flyter i vannet. Det er helt magisk. Da føler jeg meg vektløs. På grunn av vekten flyter jeg bedre enn de fleste andre. Vann er viktig for overvektige. Jeg har jobbet mye for å få åpnet Sagene bad igjen. Nå skjer det straks, sier en stolt og glad bydelspolitiker.
Noe annet Jørgen var sitert på rett etter fedmeoperasjonen, var at han gledet seg til å sykle igjen – og kjenne vinden i håret. Han har prøvd seg på å sykle – og han har kjent vinden gjennom håret, samtidig innrømmer han gjerne at et sykkelsete og hans kropp ikke er den beste matchen. Kanskje burde han prøve elsykkel? Det har han ikke gjort ennå.
– Jeg har imidlertid prøvd elektrisk sparkesykkel. På grunn av vekten fikk jeg veldig stor fart nedover. Jeg liker fart og spenning, men det ble kanskje litt mye sier han – og igjen klinger latteren på en hjertelig og samtidig litt selvironisk måte.
Mat er viktig
I tillegg til all overbelastningen på ulike ledd, som vi alt har snakket en del om, er det klart at en annen fare for sykelig overvektige er belastning og mulig svikt av indre organer. Alt dette er ting Jørgen og mange av hans likesinnede er smertelig klar over.
Han understreker igjen at han er opptatt av egen helse og at han absolutt ikke ligger på sofaen og drikker cola hele dagen. Mat er imidlertid en viktig del av folks liv. Selv tenker han mye på hva han spiser. På bakgrunn av fedmeoperasjonen han var gjennom, må han dessuten spise sakte og ikke for mye av gangen. Det handler jo imidlertid ikke bare om hvor mye, men også hva du putter i deg – i tillegg til en rekke andre faktorer. Helhetsbildet er kompleks.
– Jeg lever et greit liv, jobber 150 prosent og er i mye aktivitet. For meg handler det som sagt ikke om jeg veier det eller det. Jeg er heldig og har god helse. Det som er viktig er at jeg kan reise og gjøre de tingene jeg ønsker, fastslår Jørgen, som med sin overvekt har klart å komme seg helt på toppen av Galdhøpiggen.
Medfødt feilstilling
For å klare å gjennomføre en type aktivitet som å bestige Galdhøpiggen, er det imidlertid viktig å sikre og støtte anklene. Som mange andre overvektige har Jørgen nemlig lett for å tråkke over. Her avslører han at han i tillegg har en medfødt feilstilling i bena, noe som gjorde at han tilbrakte sine seks første levemåneder med bena i gips.
– Min mor har alltid påpekt at det å brekke bena ikke er noe gunstig for meg. Derfor prøver jeg å unngå det. Det er i grunn min store frykt. Du kan jo selv se for deg hvordan det ville være for meg å hinke rundt på ett ben eller stabbe rundt på krykker, sier han, igjen etterfulgt av sin karakteristiske latter.
Jørgen Foss har stor selvinnsikt, er alltid positiv og har et humør som smitter selv om temaet vi snakker om er aldri så alvorlig. Det er nærmest umulig å ikke bli påvirket på en god måte. Han forklarer videre at det er NM i brass til helgen, så han skal fly til Bergen. Det er en aktivitet som byr på sine egne utfordringer – nemlig å komme seg ned i flysetet.
– Når jeg setter meg sier gjerne til sidemannen at han eller hun får trekke pusten dypt, for neste gang blir kanskje først når vi kommer fram. Jeg har mye humor på dette selv, ellers ville det ikke gått. Den vanligste og alvorligste tilleggssykdommen overvektige har er verken diabetes eller hjerte- og karsykdommer. Det er det mentale, sier han, før han deler ut en nytt smil og jeg takker for nok et hjertelig og ærlig intervju med en stor mann med et stort hjerte.