Har levd med nevropati i 30 år

Allerede som sjuåring fikk Arnfinn Olafsen (77) diagnosen diabetes type 1 – og for cirka 30 år siden fikk han nevropati. Han har alltid tatt sykdommen på høyeste alvor og gjort det han kan for å forebygge, noe som har resultert i at han fremdeles lever et godt og aktivt liv.

Tekst og foto: Anette Haugen

Det er en sprek og blid 77-åring Fotterapeut­en møter på vei inn i Danné Fotklinikk på Strømmen i Lillestrøm kommune. Hit, til fotterapeut Jane Bredahl, kommer han hver sjette uke for kontroll og stell av føttene. Han anslår at det er cirka 40 år siden han første gang ble behandlet av en fotterapeut, Laila, den gang de hadde en fotterapeut i diabetesteamet på Ahus. Hos Jane har han gått fast i over 25 år.

Jane Bredahl ønsker både pasienten og Fottera­peuten velkommen. Hun har 28 års erfaring som fotterapeut og har alltid vært genuint interessert i diabetesfoten. Derfor tok hun også videreutdann­ingen med spesialisering i diabetesfoten ved Universi­tet i Sørøst-Norge (USN) i Drammen, da anledningen bød seg for en del år siden.

Lite hjelpemidler

Arnfinn Olafsen forteller humoristisk at han i år har 70-årsjubileum som diabetespasient. Det skulle man ikke tro når man ser ham. På grunn av diabetesdiagnosen har han i tillegg til nevropati både hatt en del hjerteproblemer og litt nyreproblemer tilbake i tid. Aller verst har det imidlertid gått ut over synet. Han har kun 25 prosent syn på det ene øye, som stadig blir svakere. Det andre er amputert, noe det nesten er umulig å se om man ikke vet det.

Da han fikk diagnosen diabetes 70 år tilbake i tid, fantes det ingen hjelpemidler du kunne bruke hjemme. Han var som barn og ung tidvis veldig syk. Blodsukkeret kunne være seks ganger høyere enn normalen. Det resulterte i at han var mye svimmel og sengeliggende. Han hadde i løpet av to år 11 sykehusbesøk på 14 dager hver, grunnet føling med påfølgende insulinregulering, noe som måtte gjøres på sykehuset.

– At jeg hadde diabetes ble oppdaget blant annet fordi jeg var mye tørst og svimmel. Legen min trodde imidlertid ikke det var diabetes, men en dødelig sykdom. Foreldrene mine var av en annen mening, så de stanset ham en dag han kom på et besøk og rekvirerte sykehusinnleggelse. Der fikk jeg diagnos­en, forklarer han.

Nevropati

Akkurat når han fikk diagnosen nevropati er Arnfinn Olafsen litt usikker på, men det må være minst 30 år siden.

– Det begynte med trykksmerter i leggene før jeg gradvis fikk dårlig følsomhet i begge føttene. Jeg har egentlig ikke vondt lenger nå, men mangler følelse, derfor er jeg også ustø og har balanseproblemer. Det hindrer meg imidlertid ikke fra å være mye ute i naturen. Jeg er glad både i å sykle, gå på ski og gå turer. Når jeg går tur bruker jeg staver, forklarer han.

Det er naturligvis også viktig med gode og riktige sko. Han får spesiallagede sko hos Ortopediteknikk og bruker både fotsenger og kompresjonsstrømper. Strømpene begynte han å bruke etter råd fra sin fotterapeut for 10-15 år siden. En nyttårsaften på hytta opplevde han det nesten som om det brant i bena. Det er også noe nevropatien kan forårsake, men som kompresjonsstrømpene hjelper mot.

– For å forebygge smører jeg føttene hver kveld. Fotsår har jeg vel kun hatt én gang, for mange år siden. Da fikk jeg oppfølging hos Laila, fotterapeuten i diabetesteamet på Ahus, sier Arnfinn Olafsen, og utdyper:

– Jeg går fremdeles til årlig kontroll ved Ahus både for synet, hjertet og nevropatien – og kan ta kontakt ved behov. De har også en ernæringsterapeut. Det var diabetesteamet som ga meg diagnosen nevropati, men dessverre har de ikke en fotterapeut i teamet sitt lenger.

Tilbud om fotterapeut

Ved hjelp av aktivitet, trening, riktig kosthold og et stabilt blodsukker holder 77-åringen både nevropatien og alle de andre plagene han har som følge av diabetessykdommen rimelig i sjakk. Han har alltid vært svært dedikert til å følge rådene han får og tar sykdommen på dypeste alvor. Derfor går det også så bra som det gjør.

Årsaken til at han begynte å gå fast til fotterapeut Jane Bredahl for cirka 25 år siden, var at han fikk et brev fra det lokale diabetesforbundet med en oppford­ring om å gå til fotterapeut, sammen med et gavekort, der de dekket deler av den første behandlingen. Jane husker at det var flere som kom med slike gavekort i den tiden.

– Jeg ble så godt mottatt av Jane og skjønte at hun hadde den faglige kompetansen, ikke minst når det gjelder nevropati, så jeg fortsatte å gå til henne for kontroll og stell av føttene, selv om jeg tror gavekortet bare gjaldt for én behandling, fastslår han.

Trenger informasjon

Arnfinn Olafsen mener det generelt er alt for lite informasjon om hvor viktig det er for pasienter med diabetes og nevropati å gå til fotterapeut. Han er takknemlig for henvendelsen han fikk fra det lokale diabetesforbundet for 25 år siden, med oppfordringen om å oppsøke fotterapeut, samtidig som de refunderte deler av beløpet.

Hvor mye fastleger vet om dette vil variere, noe som kanskje ikke er så rart siden de skal vite litt om alt. Det var imidlertid fastlegen hans som en gang i tiden henviste ham til diabetesteamet på Ahus. Det er også den spreke 77-åringen takknemlig for.

Med god oppfølging og ved å følge rådene han får har livet blitt mye bedre enn han ble forespeilet da han fikk diagnosen diabetes type 1 for 70 år siden. Samtidig er kunnskapen og hjelpemidlene som finnes for pasienter med diabetes selvfølgelig noe helt annet i dag enn det var den gang.

Dedikert: Arnfinn Olafsen tar sykdommen på høyeste alvor, det inkluderer besøk hos fotterapeut Jane Bredahl som har diabeteskompetanse.
Regelmessig: Arnfinn Olafsen har diabetes type 1 og nevropati. Han går fast til fotterapeut hver sjette uke.
Nevropati: Jane Bredahl tester om Arnfinn Olafsen har følelse i føttene ved hjelp av et monofilament. Hun legger alltid pasienten tilbake i stolen når hun utfører testen, slik at han ikke ser hvor og når hun sjekker på fire ulike punkter under foten.