Covid-19 og føtter

COVID-19, som fullt ut heter SARS-CoV-2, forårsaker en rekke kliniske symptomer, der de vanligste symptomene er tørr hoste, feber, muskelsmerter og tretthet. Det dukker imidlertid stadig opp ny informasjon og mulige nye symptomer, som også inkluderer føttene.

Av Mette Kverme, autorisert fotterapeut

Les mer: Du kan sjekke nettsidene til FIP-IFP, den Internasjonale Podiatriforeningen, for mer informasjon om mulige Covid-19-tær.

Covid-19: De første rapportene om hudproblemer assosiert med COVID-19 ble dokumentert i slutten av mars, av en lege i Italia. (Foto: Pexels.com)

Mens COVID-19-viruset fortsetter å spre seg over hele verden, dukker det stadig opp ny informasjon om sykdommen. Ett av dem er et nytt mulig symptom på infeksjon: hudlesjoner. Man hører nå at begrepet COVID-tær blir notert når pasienter med COVID-19-viruset har ekstremitetssymptomer. Leger rundt om i verden har opplevd en enorm økning av telemedisinske sjekker av føttene, hvor engstelige foreldre ønsker å få sjekket barna sine. Det blir dermed viktig for legen å utelukke andre sykdommer først, hvor selvpålagt karantene er det første rådet man får. Generelt består behandlingen av smertestillende og hydrokortison for å redusere betennelse eller kløe på føttene.

Det første tilfellet

De første rapportene om hudproblemer assosiert med COVID-19 ble først dokumentert i slutten av mars, av en lege i Italia. Han fant at 18 av de 88 pasientene som ble studert (20 prosent) hadde et slags hudproblem. Forfatteren av rapporten bemerket imidlertid at studien var for liten til å gjøre noen generaliseringer om koronavirus og hudtilstander. Som svar har American Academy of Dermatology bedt medlemmene og andre leger rundt om i verden om å rapportere eventuelle dermatologiske symptomer forbundet med COVID-19 til et register, slik at legene bedre kan forstå hvordan COVID-19 påvirker huden. (Sjekk lenken: https://www.aad.org/member/practice/coronavirus/registry) En fotterapeutforening i Spania har også åpnet et register for å spore hudtilstander som kan være relatert til viruset. Frankrikes National Union of Dermatologer har dessuten gitt et varsel til medlemmene om at lesjonene kan være et mulig tegn på infeksjon.

Ukjent årsak

Pasientene trenger nødvendigvis ikke ha en offisiell diagnose av COVID-19. Disse pasientene kan ha et iskemisk utseende av lilla eller røde lesjoner på tå (tær), som ofte er smertefulle. Man kan imidlertid lett forveksle slike symptomer med frostskader, Raynauds sykdom (en tilstand med anfallsvis dårlig blodforsyning til fingre, tær – «likfingre») eller chilblains (små lesjoner forårsaket av betennelse i ørsmå blodkar etter eksponering av kald luft). De fleste rapporterer om et slikt fenomen sees hovedsakelig i yngre populasjoner, med eller uten andre symptomer. Den nøyaktige årsaken til at disse symptomene forekommer er fremdeles ukjent. En fremtredende teori innebærer en sannsynligvis undererkjent vaskulær komponent til sykdommen. COVID-19-viruset er kjent for å angripe celler i lung­en via et enzym som heter ACE2-reseptor. ACE2-reseptoren er ikke begrenset til bare lungene, men finnes også i andre organer, inkludert hjerte, ­nyrer og tarmer. ACE2-reseptoren finnes også på endotelceller (en betennelsestilstand på cellelaget som kler innsiden av blodkar og lymfekar), som fører kar gjennom hele sirkulasjonssystemet, inkludert de veldig små karene i tærne. Noen forskere spekulerer i at viruset som binder seg i disse små karene resulterer til de vaskulære symptomene som nå er kjent som COVID-tær.

Flere tilfeller

Etter hvert som informasjon om det nye korona­viruset fortsetter å utvikle seg, kommer det inn mer forskning på COVID-tær. I Kina rapporteres det om syv kritiske pasienter som hadde COVID-19-viruset (med en gjennomsnittsalder på 59 år), med inkludert finger/tå-cyanose. Fem av de syv pasientene endte med å dø av COVID-19-viruset. Fra forskjellige nyhetsmedier blir det også rapportert om COVID-tær hos pasienter i yngre aldersgrupper, der mange av dem ikke har respirasjonssymptomer. En pressemelding fra den franske nasjonale unionen av hudleger og venereologier, definerer en gruppe pasienter med symptomer som utseendet til pseudo-frostskader, et plutselig utseende av ved­varende og til tider smertefull rødhet, og forbigående elveblest-lesjoner på fingre og/eller tær. I en fersk casestudie fra Italia, fra International Federation of Podiatrists, beskriver Mazzotta og Troccoli selvhelbredende lesjoner hos barn og unge, og mener etiologien er primært vaskulært.

Begrenset informasjon

På det nåværende tidspunktet er det begrenset, om noen, ekte vitenskapelig litteratur for å veilede kliniske beslutninger i diagnosen av disse tvilsomme COVID-tærne. Dette gjør det vanskelig å presentere en mulig diagnose, siden det ennå ikke er bevist viten­skape­lig eller støttet av fagfellesvurdert litteratur. Når det er sagt, er det bevis som tyder på at de to nevnte pasientene som presenterte smerter, rød-til-blåfargede lesjoner og vaskulitt i tærne, muligens kunne hatt COVID-tær. Det er helt klart at mer forskning er nødvendig, for spesifikt å kunne fastsette en COVID-19-status og bekrefte den sanne etiologien og assosiasjonen av COVID-tær. Verdens helseorganisasjon (WHO) har ikke erklært hudproblemer som kjente symptomer på COVID-19, men de følger nøye med, siden eksperter i flere land fortsetter å studere problemet.


Kilder:

https://clinicamariadelmarruiz.es/

https://nypost.com/2020/04/14/foot-sores-could-be-an-early-sign-of-coronavirus-experts-say/

https://cgcop.es/2020/04/09/registro-de-casos-compatibles-covid-19/?fbclid=IwAR2wv4ocR2eLQGPVSChBuPeDjub6Ay7tAZwqiuWISwYe0EqCPPklhRb3Rdg

https://www.fip-ifp.org/wp-content/uploads/2020/04/acroischemia-ENG.pdf

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/jdv.16387

PS: Du kan også lese mer om Covid-19 og føtter på FIP-IFP sine nettsider, blant annet om Covid-19-fotregisteret:
https://www.fip-ifp.org/footregistry/