Interesse for sår: Fotterapeut Mai Brit Bach har alltid hatt en stor interesse for sår. (Foto: privat)
Stor interesse for sår
Mai Brit Bach har jobbet som fotterapeut i Danmark i snart 20 år. I flere år underviste hun i tillegg ved utdanningen i Randers. Da det ble ledig en stilling ved sårpoliklinikken på diabetessenteret i Århus, søkte hun umiddelbart, for hun har alltid hatt stor interesse for sår.
Av Anette Haugen
I 2002 var Mai Brit Bach ferdig utdannet fotterapeut i Danmark og kort tid etter startet hun sin egen klinikk i Randers på Jylland. De er i dag to som eier klinikken sammen, i tillegg har tre andre fotterapeuter leid seg inn. Selv jobber Mai Brit nå i underkant av én dag i uken i egen klinikk, ettersom hun er ansatt på full tid ved to sårpoliklinikker – én i Århus og én i Randers. – Det er flere år siden jeg jobbet heltid i egen klinikk. For åtte år siden ringte rektor ved fotterapiutdanningen i Randers og spurte om jeg ville jobbe der. Jeg begynte først på timebasis, deretter på deltid og så heltid. Jeg har imidlertid alltid hatt stor interesse for sår i tillegg til føtter. Da jeg så at det var ledig en stilling ved sårpoliklinikken ved «Steno Diabetes Center Aarhus, Center for den Diabetiske Fod» ved Århus universitetssykehus, slo jeg til, forteller hun.
Pasienter med diabetes
Alle pasientene de behandler ved sårpoliklinikken i Århus har diabetes. Det er et krav for å få behandling ved senteret. Pasientene betaler da heller ingen egenandel. Mai Brit forklarer at pasientenes sår deles inn i grader av alvorlighet, der de behandler Vagnerstadiet 2-5. I utgangspunktet behandler de pasienter fra Århus, men i tillegg tar de imot pasienter med Charcotfot fra hele regionen. Noen ganger får de også inn pasienter fra nærliggende sykehus, der enten legen eller pasienten ønsker en «second opinion». Ved diabetessenteret jobber hun som fotterapeut i nært samarbeid med flere ulike yrkesgrupper, et samarbeid som er lærerikt og til stor fordel for pasientene. Hun jobber sammen med både sykepleiere, sårsykepleiere, pleiere som gipser, fysioterapeuter og leger med ulike spesialfelt, både innen det medisinske, ortopedkirurger og karkirurger. – Helt nylig startet jeg også opp på sårpoliklinikken her i Randers én dag i uken. Det betyr at jeg er fire dager ukentlig i Århus og én dag i Randers. Ved sårpoliklinikken her i Randers har de aldri hatt en fotterapeut ansatt før, så det blir spennende, påpeker hun.
«Når det gjelder fotvorter har vi i Danmark i dag en diskusjon om hvem som skal behandle dette – hudleger eller fotterapeuter?»
Trykkutsatte steder
Mai Brit Bach har ingen egen utdanning i sår, men siden hun alltid har syntes at dette er et spennende felt, har hun tatt flere sårkurs for fotterapeuter. På diabetessenteret møter hun mange pasienter med ulik grad av nevropati og også mange med sår på trykkutsatte steder, blant annet midt under foten, der de selv ikke klarer å se. – Noen har sår midt under foten forårsaket av trykkskader, andre har sår på forfoten og ved tærne. I tillegg opplever vi å få inn sengeliggende pasienter med sår på hælene. Når de kommer til behandling, fjerner jeg hard hud omkring såret. I min jobb har jeg også anledning til å fjerne fibrin fra såret, noe en fotterapeut normalt ikke skal behandle selv. Det er ordinært sykepleiernes jobb, forklarer hun. For å avlaste såret kan hun lage en avlastning i filt eller silikon. Andre ganger bruker de en terapisandal eller en behandlersandal. Hun lager også innlegg til terapisandaler og til såkalte Aircast-støvler, som minner litt om en månestøvel. Hva pasientene får, avhenger litt av om de går mest rundt i sokker eller om de bruker sko og støvler. Fotterapeuten anbefaler absolutt det siste. Hun har videre mye kommunikasjon med bandagister i forhold til pasientenes fottøy, og kommunikasjon med andre fotterapeuter, om hva det forventes at de kan gjøre videre for pasientene. Hun snakker dessuten mye med pasientene om både smøring av føtter og om riktige sko, for det virker som mange kjøper sko som er gode for øynene og ikke for føttene.
«Det ser ut som dødt vortevev. Vi fjerner det, men vi har ikke klart å finne ut hva det egentlig er.»
Hvem behandler fotvorter?
Gjennom sin jobb ved sårpoliklinikken får Mai Brit stadig ny kunnskap og erfaring som hun tar med seg tilbake til sin egen klinikk. Dette kommer både hennes kolleger og alle deres pasienter til gode. Blant de vanligste hudlidelsene de ser i den private klinikken, er blant annet pasienter med psoriasis, alminnelig eksem, sopp og fotvorter. – Når det gjelder fotvorter har vi i Danmark i dag en diskusjon om hvem som skal behandle dette – hudleger eller fotterapeuter? Behandling av fotvorter har tidligere ligget under hudlegene, men nå har de et prøveprosjekt gående i Syd-Jylland, der behandlingen er lagt over til fotterapeutene. Så får vi se hva vi ender opp med, sier hun. Både hudleger og fotterapeuter i Danmark undrer seg dessuten for tiden over et lite mysterium, som de har oppdaget hos noen av pasientene med fotsår. De får noe som ligner på en masse små vorter eller trevler av hud i såret. – Det ser ut som dødt vortevev. Vi fjerner det, men vi har ikke klart å finne ut hva det egentlig er, påpeker den danske fotterapeuten.