Demenssykdom:
– Viktig med gode rutiner
Hukommelse, vurdering og handling er tre sentrale ting som påvirkes av demenssykdom. Det innebærer at pasienten etter hvert får vansker med å planlegge og selv vurdere om føttene trenger stell. Noe annet som påvirkes er motoriske funksjoner som balanse og gange.
Råd om demens: Vigdis Ween jobber som rådgiver innen demens hos Nasjonalforeningen for folkehelsen. (Foto: Anne Elisabeth Næss)
Av Anette Haugen
Vigdis Ween er utdannet sykepleier, med videreutdanning innen demens og geriatri. Hun jobber som rådgiver innen demens og svarer blant annet på spørsmål som kommer inn til demenslinjen til Nasjonalforeningen for folkehelsen, en interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende. De arbeider for bedre helse- og omsorgstjenester, et mer demensvennlig samfunn og bidrar med å finansiere forskning som kan løse demensgåten. Blant alt det Vigdis Ween får spørsmål om, handler også noe om føtter. Hun påpeker at det er viktig å huske at personer med demens kan få alle sykdommer som andre får, i tillegg til de utfordringene de sliter med på grunn av demenssykdommen. Dette handler ikke minst om sviktende hukommelse og svikt i motoriske funksjoner som påvirker gange og balanse.
Dialog med pårørende
– Det er viktig for en person med demens å være fysisk aktiv, blant annet for å forhindre andre helseplager. Da er det også svært viktig å ha gode føtter, bruke gode sko og ha gode rutiner for oppfølging av føttene. Etter hvert som sykdommen utvikler seg blir hukommelsen svekket og det blir vanskelig å gjøre vurderinger, slik som å vite om føttene trenger tilsyn, sier Vigdis Ween. Her legger hun til at selv om personen kanskje kjenner smerte et sted, kan det være vanskelig å vurdere hvor den kommer fra. For å sikre at pasienten kommer til avtalt time, må man ha gode rutiner. Dialogen avhenger selvfølgelig litt av hvor godt man kjenner personen og også av boforholdet. En løsning er å spørre om det er greit at man kontakter pårørende, slik at man er i dialog med dem, både for en timepåminnelse og for å få/gi informasjon om pasienten. I tillegg er det det lurt å bruke et enkelt, forståelig språk og gi skriftlig informasjon om time og behandling. Da blir det enklere for pasienten selv å huske, og det vil også bedre sikre at pårørende får kjennskap til nødvendig oppfølging.
Tverrfaglig samarbeid
Er hjemmesykepleien eller annet helsepersonelt involvert, er det naturligvis også viktig med et godt tverrfaglig samarbeid. Har pasienten hjemmesykepleie har disse et ansvar for oppfølging og viderehenvisning av viktige helsetjenester. For personer med demens er det nemlig ikke så lett selv å oppdage sår eller andre fotproblemer. Vigdis Ween forteller at de hos Nasjonalforeningen har god kjennskap til fotterapeuter og hvor viktig oppfølging av føtter er, på lik linje med tenner, øyne etc. Hun forklarer også at siden demens er en hjernesykdom, som gir skader i signalene hjernene sender ut, kan det være personen har vansker med å uttrykke seg, samtidig som sykdommen påvirker hele kroppen. – Det betyr at sykdommen også påvirker motoriske funksjoner, slik som gange og balanse. Derfor er det ekstra viktig at personer med demens følges godt opp, slik at de har gode føtter og bruker gode sko, understreker hun – og minner samtidig om at Demenslinjens telefonnummer er 23 12 00 40. Den er også åpen for helsepersonell om man er usikker på noe.
Fakta om demens
Ulike typer demens
- Alzheimer
- Vaskulær demens
- Frontallappdemens
- Demens med Lewy-legemer
- Parkinson og demens
Kontakt fastlegen
Tidlige tegn på demens
Tidlige tegn på demens kan være vanskelig å oppdage, både for personen selv og for de rundt. For noen kan språk, hukommelse eller orientering være det første som svikter. For andre er det endringer i personlighet og humør.
Mange glemmer mer med årene. Det kan være på grunn av aldersbetingede endringer i hjernen og skyldes ikke nødvendigvis sykdom. Når vi blir eldre blir også reaksjonene langsommere, men det er likevel ikke sikkert at hukommelsen er svekket. Det er et grenseland mellom hva som er normale, aldersbetingede forandringer i hjernen og demenssykdom. Den fasen kalles mild kognitiv svikt og det kan være en risikofaktor for utvikling av demens.
Demenssyke og pårørende har en rekke rettigheter, samt krav på tjenester, hjelpemidler og støtteordninger.
Råd fra fagfolk om demens
På Demenslinjen treffer du spesialsykepleiere som kan svare deg. Demenslinjen er åpen mandag til fredag kl. 09-15, og holder sommerstengt mellom 18.-29. juli. Ring 23 12 00 40 eller send epost: demenslinjen@nasjonalforeningen.no