Kroppen ga beskjed

At en usunn livsstil trigger psoriasisutbrudd, er ikke radioprofilen Michael Andreassen i tvil om. Da han drakk som mest var også plagene fra psoriasisen på det verste. I dag plages han lite, men merker det likevel godt om han dagen før har spist en pose smågodt.

Tekst og foto: Anette Haugen

Gode valg: Michael Andreassen har i dag et godt liv, uten alkohol og med begrensede plager fra psoriasisen. Det handler om noen valg du gjør i livet.

Det er en blid og avslappet programleder som møter oss i P4s lokaler i Akersgata i Oslo. Michael Andreassen (47) er ferdig med dagens radiosending og skal nå bare la seg intervjue av Fotterapeuten før arbeidsdagen er helt over. Han understreker at han ikke har ­dårlig tid – og stiller gjerne opp for en prat om hvordan det er å leve med psoriasis.

I dag har han lite plager. Akkurat nå har han et utbrudd på den ene albuen – som kommer og går litt. Mens vi snakker børster han med jevne mellomrom av seg litt tørr hud, som synes på det svarte bordet. Det hender også han får noen utbrudd i hodebunnen, men plagene han har nå er ingenting mot hva de var før, da han levde et svært usunt liv.

Sov med badehette

For seks-sju år siden sto den kjente P4-profilen fram som alkoholiker. Michael Andreassen har fortalt sin historie mange ganger siden det – og forklarer at han uken etter skal holde tre foredrag om temaet. En konsekvens av det store alkoholinn­taket, som han vanligvis ikke snakker like mye om, var at han også slet med store og vonde psoriasisutbrudd. Diagnosen psoriasis fikk han imidlertid allerede tidlig i tenårene. Han forteller:

– Jeg husker det var kjipt. Tenårene er en alder da du er usikker og forfengelig. Jeg hadde spesielt mye psoriasis i hodebunnen. Vi behandlet det blant annet med masse olje og salisylsyre, derfor sov jeg med en type bade­- hette om natten. Det var såpass ille at jeg til og med fikk stønad for å dekke ekstra sengetøy.

At noen kan slite med lav selvtillit på bakgrunn av psoriasisutbrudd forstår han godt, ikke minst relatert til hvordan han følte det da han var yngre. For eksempel kunne han føle at han ikke var ren, selv om han nettopp hadde dusjet. Det at det drysser flass fra hodebunnen forbindes ofte med urenslighet, men det blir mer akseptert når det er snakk om en sykdom.

Prikkemannen Plagene Michael Andreassen hadde i ungdommen kan imidlertid ikke sammenlignes med hvordan det ble senere da han drakk tett og levde veldig usunt. Verst var det rett før han la seg inn til avvenning. Slik er det jo gjerne. Og aller verst var det hvis han drakk sprit – og ikke minst brunt brennevin. Da kom det nærmest store utbrudd over natten.

– Jeg snakket med min datter om dette forrige dagen. Hun er nå 16 år og pleide å kalle meg prikkemannen, siden det er dråpepsoriasis jeg har vært mest plaget av. Vi husker begge godt at andre barn skygget unna da vi var på ferie og jeg skulle i bassenget. Hun brød seg imidlertid ikke om utslettet. For henne er og var jeg pappan hun elsker uansett, påpeker han.

Da Michael Andreassen omsider la seg inn på en klinikk for alkoholavvenning i 2012, merket han allerede etter én uka at psoriasisutbruddene avtok. Da han kom dit brukte han hansker og bidro til at avdelingen raskt gikk tom for fuktighetskremen han brukte. Etter to-tre uker var han veldig mye bedre og da han dro hjem etter tre måneder var plagene minimale.

Livsstil

At livsstilen hans har hatt stor betydning for hvor kraftige psoriasisutbruddene har vært, er derfor udiskutabelt for Michael Andreassen. Immunforsvaret blir dårligere og kroppen konsentrerer seg om å jobbe med det som er viktigst. Det er heller ikke bare alkoholen som påvirker. I dag lever han sunt, trener mye og spiser lite godteri. Skulle han imidlertid unne seg litt ekstra sjokolade eller en pose smågodt, merker han det neste dag, men det går fort tilbake.

– Generelt er høsten den tiden på året da utbruddene er verst. Om jeg jobber mye og er sliten i hodet, kommer det litt mer. Jobbstress og deadliner er jeg vant med. Jeg har jobbet i P4 i 24 år, mer enn halve livet, så den typen stress liker jeg. Trening føler jeg også har en positiv effekt. Det er om jeg har det tungt og vanskelig i livet at psoriasisen kommer, sier han.

Av behandling har han foruten å bruke olje og fete salver vært til lysbehandling flere ganger. Han forklarer at det fungerer nesten som å stå i et stående solarium. Det er ikke vondt, bare kjedelig å måtte dra fra jobb til en behandling som er raskt overstått. Da psoriasisen var på det verste – mens han samtidig var syk av alkoholismen – var det dessuten snakk om å ta cellegift. Han kjenner en som har gjort det, men slapp heldigvis selv.

Føttene

På spørsmål om han har vært plaget av psoriasis også på føttene – og om det i så fall har vært ekstra smertefullt, nikker Michael Andreassen.

– Spesielt den siste tiden før jeg sluttet å drikke hadde jeg mye tørr og sprukken hud under føttene. Det var vondt og plagsomt – og jeg kunne ha problemer med å gå, forteller han.

Fotterapeut har radioprofilen aldri vært hos eller tenkt på å gå til, men en gang han var på ferie i Thailand fikk han behandlet og filt bort mye tykk hud og træler under føttene. Det var godt. Selv om han ikke forsto språket skjønte han på de som behandlet ham at de reagerte på hvor mye tørr hud han hadde. Dette var helt klart ikke vanlig.

Gruet for dusjen

På den tiden brukte Michael Andreassen også hansker på grunn av alt utslettet på hendene – og grudde seg til å gå i dusjen. Han klødde og klorte seg så mye på kroppen at det ble sår, som igjen sved fælt når han dusjet. Foruten at han brukte en spesialshampo, tenkte han ellers lite på det å bruke hudvennlige såper og kremer.

– Jeg var ikke flink til å ta vare på meg selv den gang. Jeg hadde mer enn nok med å komme meg gjennom arbeidsdagen. Til slutt forholdt jeg meg ikke til mitt eget speilbilde en gang, påpeker den åpne og ærlige programlederen, som nå har snudd helt på dette punktet.

I dag er han veldig opptatt av trening og en sunn livsstil. I en periode, da han trente mest vekter og styrketrening, gjennomførte han tolv treningsøkter i uka. Nå har han gått over til å trene kampsport, en type thaiboksing, og trener mellom fire og sju ganger ukentlig. Også da han var ung trente han mye, men han tenkte ikke den gang like mye på hva han spiste.

Et godt liv

Telefonen ringer. Tobarnsfaren regner med at det er datteren hans, siden klokka er langt over 16. Det er med andre ord på tide å gi seg, men først må vi en liten tur innom radiostudio for å ta noen bilder. Et halvt liv har altså programlederen jobbet i P4, der han trives så godt – og der han også fikk hjelp til å komme videre i livet da det buttet som verst.

Mens vi fortsetter praten viser han oss inn i studio, der han for få timer siden blant annet hadde besøk av Erlend Elias på «arbeidsuka» i programmet «Michael direkte». Han forklarer at han i dag har et godt liv. Han trives med seg selv og bruker heller ingen medisiner for psoriasisen, som har roet seg veldig etter at han kuttet ut alkoholen og la om livsstilen.

– Jeg har det kjempefint. Det passer jeg på å ha. Alt handler om noen valg du gjør i livet, fastslår Michael Andreassen.