Drømmer om tilpassede fotballsko

Noen idrettsutøvere blir skadet gang på gang, men kommer likevel tilbake etter opptrening. En av disse er fotballspiller Cathrine Høegh Dekkerhus. Hun har både røket akillesen og operert inn skruer i foten, men har likevel ikke gitt opp fordi hun føler hun har mer å gi.

Tekst og foto: Anette Haugen

Mye fotskader: Cathrine Høegh Dekkerhus spiller fotball for Lillestrøm og har kommet tilbake flere ganger etter alvorlige skader og plager i føttene.

Cathrine Høegh Dekkerhus (28) har spilt fotball så lenge hun kan huske. Fra 14-15-årsalderen kom hun med på A-laget til Team Strømmen, som nå er LSK-Kvinner FK. Deretter spilte hun åtte år i Stabæk, før hun nå er tilbake igjen i Lillestrøm. Hun har også spilt på landslaget, blant annet var hun med i EM-finalen i 2013 og på VM-kvalikkamper fram til 2015.

Etter dette har skader og opptrening holdt henne borte fra landslaget, men nå er hun bedre enn på lenge og spiller igjen for fullt i Lillestrøm. Dette gjør hun ved siden av full jobb i Nordea på Majorstua. Det er her Fotterapeut­en møter henne. Hun har god innsikt i skadene og fotplagene hun har hatt, noe hun forklarer med at hun kommer fra en fysioterapeutfamilie.

Tretthetsbrudd

– Det startet med et tretthetsbrudd i 5. metatars. Jeg fikk i 2011 operert inn en skrue, men den knakk, slik at jeg måtte få operert inn en ny og lengre skrue. Etter mye plager forsøkte de å tilpasse en såle til fotballskoen, men det fungerte dårlig. Jeg har også hatt plantar fasciitt, betennelser i utspringet til fascien og calcaneus – og i 2015 røk akillesen, sier fotballspilleren.

Operasjonen av akillesen gikk fint, men et halvt år senere var hun uheldig å brekke leggbeinet. Etter den skaden måtte også akilles trenes opp igjen, og da kom det gradvis beinbeleiringer på hælen, på utspringet av akillesfestet. Resultatet ble at de måtte operere og meisle bort dette to ganger, ettersom det kom tilbake. I denne perioden, i 2017-18, var det på grunn av hælen vanskelig å ha på alt som var av sko – og nærmest umulig å spille fotball.

Til tross for det langvarige skadeavbrekket, med stadig nye plager, ga ikke Cathrine Høegh Dekkerhus opp håpet om å komme tilbake. Hun vet ikke helt hvor motivasjonen kom fra, men forklarer det med at hun ikke følte seg ferdig og at fotballen alltid har vært en stor lidenskap. Hun hadde mer å gi og synes fremdeles det er gøy å spille fotball, selv etter alle berg- og dalbanene hun har vært gjennom.

Mye styrke

Selv om hun aldri vil bli helt bra av skaden, er det nå bedre enn på lenge, slik at hun både kan trene og spille fotball for fullt igjen. Det gjelder bare å tilpasse og finne en balanse i hverdagen. Det gjør hun blant annet ved at hun trener mye styrke rundt legg og ankel, ved siden av balanse, mobilisering og koordinasjon. I tillegg tenker hun mye på hva slags sko hun bruker når hun ikke spiller fotball.

– Jeg går mye i joggesko. For meg er det viktig å ha en joggesko med mye demping, god støtte og med en hæl der jeg har litt dropp, forteller hun.

Når det gjelder fotballsko, så er de harde og sjelden gode for foten. Slik blir det når de skal være tynne, smidige, lette, ofte er i plast og har harde knotter under. Dette, ved siden av at de spiller en del på kunstgress, som også er hardt, gir dårlige arbeidsforhold for føttene.

Tilpassede fotballsko

– Min største drøm er at også vi kunne få individuelt tilpassede fotballsko, slik jeg vet at blant annet de kvinnelige landslags­spillerne til Tyskland får. Det er mulig å få til, men det er naturligvis kostbart og en prioriteringssak. Herrene har generelt større tilgang på tilpasset utstyr enn oss, påpeker hun og legger til:

– Føttene er det viktigste arbeidsverktøyet vårt. Det er viktig å behandle dem godt. Alle har forskjellige føtter, ulikt fotavtrykk, ulik fotavvikling og kroppsbygning, da kan vi ikke bruke de samme fotballskoene.

– Noen får riktig nok tilpassede såler, som varmes opp, men jeg skulle ønske det var et mye større fokus på dette. Alt for mange får ødelagt føttene. Riktige sko er av stor betydning for hele kroppen, så her trengs det input fra noen som kan det.

Hos fotterapeut

Cathrine Høegh Dekkerhus har for øvrig, etter råd fra foreldrene, flere ganger vært hos fotterapeut. Hun har også fått tips og råd fra en som jobber for Olympiatoppen, om hvordan hun best skal ivareta det som er hennes fremste verktøy på fotballbanen, nemlig føttene. Det er en dame som heter Jane Paris, og som blant annet har jobbet for nasjonalballetten i London.

– Hun er ikke fotterapeut, men kan mye om føtter og motorikk, helt ned i detaljer som funksjon i ledd, nerver, muskulatur og sener. Jeg har lært mye av henne, fastslår fotballspilleren, som ikke har planer om å gi seg med fotball med det første, og derfor selv vil fortsette å ha stort fokus på føtter og sko, både i hverdagen og på fotballbanen.

Mer å gi: Cathrine Høegh Dekkerhus synes fremdeles fotball er moro. (Foto: privat)
Føttene: Slik ser Cathrines hæler ut i dag. De vil aldri bli helt bra, men fungerer så lenge hun tilpasser seg.