Tok ansvar for eget liv

Vigdis Benno Hjelmås var ni år da hun fikk diagnosen diabetes, type 1. Legen mente hun var heldig om hun ble 40 år. Hun har amputert en stortå og har en Charcotfot, men lever et godt liv. Hun mener det er takket være at hun trosset myndighetenes råd og totalt endret livsstil.

Tekst og foto: Anette Haugen

Under årets fagkongress kunne deltakerne lørdag morgen høre Vigdis Benno Hjelmås (61) fortelle om sitt liv med diabetes, type 1, en diagnose hun fikk allerede som niåring. Den gang var både kunnskapen og hjelpemidlene på feltet mye dårligere enn i dag. Hun hadde en tøff barndom, med mange opphold alene på sykehus og med streng diett.

Legene ga Vigdis dårlige odds, men hun ble tidlig ulydig og trosset mange av rådene hun fikk. Blant annet stiftet hun familie og fikk barn og barnebarn, noe de sterkt frarådet. Etter at hun tilfeldigvis fikk et Se og Hør i hånden i 2003, der Fedon Lindberg fortalte om sine tanker rundt kosthold, tok hun kontakt med ham. Hun er klar på at han reddet livet hennes – og at spesielt de med diagnosen diabetes type 2, kan spise seg friskere og friskere.

Om en Charcotfot og en amputert storetå gir noen begrensninger, har det likevel ikke stoppet henne i å gå lange fjellturer og gjøre ting som gir henne et godt liv. Da hun besøkte årets fagkongress var det første gang på mange år at hun sto og holdt foredrag med to sko på føttene, uten ortose på Charcotfoten. Det var et stort øyeblikk. Hun påpekte at det er et bevis på hva det er mulig å få til om du tar tak i ditt eget liv og ikke blindt følger rådene du får.

Du kan lese et lengre intervju med Vigdis Benno Hjelmås i Fotterapeuten 3/21, som du finner her…

Under har vi dessuten trukket fram de viktigste avsnittene rundt livsstilsendringene hennes i artikkelen fra 2021:

Livsstilsendring

– Jeg fulgte i mange år myndighetenes råd når det gjaldt kosthold, noe jeg bare ble sykere og sykere av. Jeg elsket frukt, spiste mye brød og trengte mye insulin. I 2003 bestemte jeg meg imidlertid for å ta ansvar for eget liv og gjorde en total livsstilsendring, forteller Vigdis.

På omtrent samme tid ventet hun også på en amputasjon av den ene foten. I de tre årene hun ventet, satt hun stort sett stille hjemme i huset og beveget seg nesten bare fra stua til baderommet og soveværelset. Da var hun glad for den flotte utsikten. Da det omsider var klart for operasjon, ombestemte hun seg og trosset legenes råd. Hun ville heller beholde foten og kjempe for at den og hele livet hennes skulle bli bedre.

– Det som skjedde var at jeg leste et Se og Hør, der det sto om Fedon Lindberg og hans kostholdsråd. Jeg tok kontakt og forsto hvor viktig kostholdet er i forhold til insulin og blodsukker. Han reddet meg. Jeg sluttet å spise mat med mye karbohydrater, som brød, pasta, ris og poteter. I stedet spiser jeg rent kjøtt, fisk og mye grønnsaker, hovedsakelig de som gror over jorda. Jeg spiser mye mindre frukt, men heller bær, nøtter og gode oljer, forklarer hun.

Massive sår

Før Vigdis Benno Hjelmås la om livsstilen hadde hun veldig ustabilt blodsukker, brukte mye insulin og hadde massive sår på bena. Slike sår har vanskelig for å gro når blodsukkeret er så ustabilt. For høyre stortå endte åtte år med sår i en blodforgiftning, noe som gjorde at hun bestemte seg for å amputere tåa for å unngå osteomylitt og en livslang antibiotikabehandling.

– De frarådet amputasjon fordi det kunne gi vanskeligheter med balansen, men for meg var det bare en stortå, som jeg har klart meg fint uten. Jeg ble lagt inn da jeg ventet på amputasjon av benet fra leggen og ned også, men da ombestemte jeg meg, dro hjem igjen og begynte i stedet for å behandle sårene på en annen måte enn de gjorde på sykehuset, sier hun.

Det var på denne tiden hun traff en dame som jobbet med medisinsk aloevera. Hun tok dermed av bandasjen, som jo blir fuktig, smurte på aloevera, salt og dødehavsleire. Det siste hadde hun lest at hjalp godt på psoriasis, så hun bestemte seg for å prøve. Det fungerte så bra at hun begynte å selge produktet selv. Etter år med mye sår, er føttene hennes nå helt sårfrie.

Mitt ansvar

Tilbake til livsstilsendringen og veien som har ført henne til å være såpass frisk som hun er i dag, så forklarer Vigdis at et stabilt blodsukker er alfa og omega. Hun må alltid ta insulin, men tar mye mindre nå enn før. Diabetes er en sykdom du har hele livet, 24 timer i døgnet. På grunn av dette ønsker hun ikke å bruke ordet diett om kostholdet. Diett er noe du er på i noen uker eller måneder. En som har diabetes, må legge om kostholdet permanent.

– Det som skjedde i 2003, da jeg sluttet å høre på rådene til myndighetene, var at jeg tok styring over mitt eget liv. Hvordan du tenker og lever er noe du bestemmer selv. Min helse og mitt liv er mitt ansvar. Det en lege forteller deg er ikke alltid helt riktig. Derfor er det viktig å tørre å ta egne valg, påpeker hun.

Samtidig som hun har tatt egne valg, har hun ved siden av fått god hjelp av folk hun har møtt på sin vei. Her trekker hun blant annet fram Norsk Diabetikersenter i Oslo og lege Erik Hexeberg, som driver en klinikk sammen med sin kone. Han er ikke minst opptatt av å anbefale kosthold og behandling individuelt, ut fra hver enkelt persons behov.

Fotterapeut

Noe annet Vigdis har hatt god hjelp av gjennom alle år, er sine regelmessige besøk hos fotterapeut, hver femte-sjette uke. Hun har ikke lenger sår som må behandles, men hun går blant annet for å få klippet negler og filt huden. Tidligere var hun også plaget med nevropati, men det er hun ikke lenger. Det er utrolig hvordan kroppen revitaliserer seg selv.

– Jeg smører bena mine selv og inspiserer dem hver eneste dag. Jeg tør imidlertid ikke klippe mine egne negler, for det er så fort gjort å få sår, som det da kan være vanskelig å få til å gro igjen. Derfor overlater jeg alt dette til de som kan det, fastslår hun.

Engasjert

Vigdis har for øvrig også én gang vært til behandling hos diabetes­teamet ved sykehuset i Stavanger. Hun synes det er rart at det ikke finnes mange flere slike team som inkluderer en fotterapeut. Det burde også være mulig å få dekket noe av behandlingen hos en fotterapeut. Hun forstår det arbeides for det, men det har det gjort i så mange år, uten at noe har skjedd.

Hun er en kvinne med sterke meninger, som er klar for å kjempe for ting hun synes er viktig. Riktig kosthold er hennes store fanesak, der hun også har bidratt ved en periode å være leder for «Kostreform for bedre helse», lokalt i Hedmark og Oppland. Hun holder også jevnlig kurs for privatpersoner i egen regi, selv om det har vært litt stille på den fronten i det siste, både på grunn av koronasituasjonen og av helsemessige årsaker.

Ansvarlig: Du er selv ansvarlig for eget liv og egen helse, slår Vigdis Benno Hjelmås fast. Et endret kosthold, med blant annet mye bær og nøtter, har gjort henne mye friskere.
Stort øyeblikk: Jeg er beviset på hva det er mulig å få til om du tar tak i ditt eget liv, sa Vigdis Benno Hjelmås, som for første gang på mange år sto på en scene uten en ortose.