Bilder som taler

En sterk og rørende fotoutstilling med modige modeller. Slik lød kommentarene fra de som møtte opp for å få med seg åpningen av Fotterapeutforbundets fotoutstilling av amputerte på Verdens diabetesdag 14. november. Dessverre glimret politikerne med sitt fravær.

Tekst og foto: Anette Haugen

– Takk til alle modellene som har stilt opp for å gi et ansikt til personer med diabetes som må amputere en tå, en fot, ett eller begge bena, takk til alle som har bidratt til å finne modellene, takk til foto grafen og til de som har gitt økonomisk støtte – og takk til alle dere som har møtt opp i dag. Vi er både ydmyke og stolte over å kunne presentere denne fotoutstillingen.

Dette var noe av det Inger M. Paulsen, forbundsleder i Fotterapeutforbundet, innledet med under sin åpningstale i Den Norske Opera & Ballett. Forbundet har jobbet i mange år for å oppnå refusjon for fotterapi, i første omgang for pasienter med diabetes. Denne gang ville de prøve noe nytt. Siden de ikke har nådd fram med ord og logiske resonnementer, ønsket de å vise fram personene bak amputasjonene, med håp om at det kunne få politikerne til å forstå.

Forebygging

Rundt 50-60 personer hadde møtt opp og fikk med seg Inger M. Paulsens åpningstale, i tillegg til den påfølgende talen til generalsekretær i Diabetesforbundet, Britt Inger Skaanes.

Hun understreket at selv om det har skjedd mye siden deres forbund ble startet for 76 år siden, ikke minst innen medisinen og teknologien, så gjenstår det mye å kjempe for. Blant kampene som gjenstår er et godt fothelseprogram for personer med diabetes og refusjon på behandlinger hos fotterapeut.

Med bedre forebygging og behandling hos en fotterapeut kunne sannsynligvis en rekke tær, føtter og ben vært spart. I år retter Diabetesforbundet blikket mot årskontroller og forebygging, noe som passer godt inn i temaet for denne fotoutstillingen.

Ingen politikere

Blant de fremmøtte var det mange fotterapeuter, folk som jobber nært på yrkesgruppen, personer med diabetes, inkludert de fleste modellene – og også representanter fra de øvrige nordiske fotterapeut styrene, som hadde nordisk treff i Oslo disse dagene.

En gruppe som imidlertid glimret med sitt fravær, var politikerne. Håpet var at noen av dem ville finne veien til utstillingen senere. Den var åpen 14. og 15. november, noe som bidro til at også folk som skulle på forestilling i operaen torsdag kveld fikk mulighet til å se de uttrykksfulle fotografiene. Ellers var noen av kommentarene under åpningen følgende:

– Jeg synes utstillingen er fin, men noen av bildene kunne ha vært enda sterkere for å vise den tøffe sannheten, sa Geir Rønning, en av modellene som ble amputert påsken 2022.

– Bildene er rørende og viser hvordan en amputasjon er livsendrende. Det er modig av modell ene å stille opp. For mange er nok en amputasjon et tabuområde. Det er også flott med qr-kodene, som gir mulighet til å lytte til historiene deres, sa tre representanter fra de nordiske fotterapeutstyrene i Danmark og Island.

– Det er en kjempespennende utstilling. Ikke minst har det vært interessant å snakke med modellene. Det er synd at politikerne ikke stiller opp. De kunne ha godt av å se dette, sa Lisbeth Jonassen, som selv har diabetes, men som heldigvis ikke har store fotproblemer.

NORDEN: Representanter fra de nordiske fotterapeut forbundene fikk oppleve fotoutstillingen. Fra venstre: Cille Holse, Danmark, Anna Vilberg, Island og Lea Stentoft Berling, Danmark
Spennende: Fotterapeut og lærer i fotterapifaget Irene Larsen (t.v.) og Lisbeth Jonassen, som selv har diabetes, syntes begge det var en spennende og sterk fotoutstilling.